Putnička i tropska medicina


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 26

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Put u Južnu Ameriku


Autor Poruka

kittyk

01.11.2007. 03:10

Sredinom siječnja sa zaručnikom putujem u Boliviju I Peru i to na tri tjedna. U Boliviji boravimo svega tri-četiri dana i to u La Pazu, ostalo vrijeme smo u Peru. Put je "polu avanturistički", u tom smislu što veliku većinu puta spavamo u hotelima, osim četiri dana kada pješačimo i kampiramo do Machu Picchu.Na putu ćemo dosta boraviti po malim gradovima i prirodi. Protiv čega bi se trebali cijepiti, kada bi se trebali cijepiti, koje tablete bi trebali piti?Koja je vaša preporuka?

Pozdrav

Vladimira Lesnikar, dr. med.

23.11.2007. 22:00

Cijepljenje protiv žute groznice preporuča se osobama koje tijekom boravka u Peru odlaze u područja gustih šuma i ona koja su na nadmorskoj visini manjoj od 2300 metara. Ako putujete isključivo u Machu Picchu ovo cijepljenje nije potrebno. Međutim, kako ćete puno duže boraviti u Boliviji i to u ruralnim područjima, tu postoji opasnost infekcije žute groznice poglavito u pokrajinama Beni, Santa Cruz, Cochabamba i La Paz (s izuzetkom samog centra grada La Paz), stoga Vam preporučam da se ipak procijepite. Žuta groznica je vrlo teška infekcija koja nerijetko završava smrću, pa trba izbjeći svaki rizik.
Tijekom boravka u navedenim zemljama preporučena je i zaštita od malarije i to lijekovima za koje nije poznata rezistencija ( mefloquin, atovaquon/proguanil ili doxycyclin). Način uzimanja, nuspojave i cijena se razlikuju, pa je na Vama da se u dogovoru s liječnikaom odlučite za jedan od navedenih lijekova.
Kako navodite da se radi o poluavanturističkom putu svakako provjerite kada ste posljednji put procjepljeni protiv tetanusa i ako je potrebno docjepite se.
Boravak u zemljama Južne Amerike predstavlja i opasnost od crijevnih infekcija. Protiv hepatitisa A možete se u potpunosti zaštititi cjepivom dok cjepivo protiv trbušnog tifusa ne pruža 100%-tnu zaštitu pa stoga ali i zbog prevencije drugih crijevnih zaraza morate obratiti puno pažnje na higijensku ispravnost vode za piće i ostalih napitaka kao i hrane. Posebnu opasnost predstavljaju namirnice kupljene od uličnih prodavača, slastice i termički nedovoljno obrađena hrana.
Cijeli niz infekcija koje prenose različiti insekti možete izbjeći pravilnom obućom i odjećom kao i korištenjem repelenata. Repelente ne treba nanositi u debelom sloju jer to ne povečava njihov učinak već ih treba ponovno nanositi prema uputi koja je navedena na preparatu ili češće ako se jače znojite, ako puše vjetar ili primjetite da vas insekti počnu bosti. Ovi preparati nesmiju doći u kontakt sa sluznicama, a po ovratku u zatvoren i zaštićen prostor treba ih isprati s kože tuširanjem.
Dok se krećete u prirodi ne prilazite i ne dirajte divlje životinje a niti nepoznate pse ili druge domaće životinje. Ako slučajno dođe do ugriza, odmah potražite liječničku pomoć i ne čekajte povratak kući.
Želim Vam lijep boravak i ugodno putovanje.