Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ADENOCARCINOMA COLI. DUKES B.


Autor Poruka

Artwork

02.05.2011. 23:02

Postovani, molio bih za detaljno objašnjenje sljedećeg opisa (koliko je to moguće)!!


OPIS:

1.
Isječak debelog crijeva dužine 21 cm. Na 0.6 cm od bližeg distalnog) resekcijskog ruba nalazi se ulceroinfektivna tumorska tvorba 6:5:1,4 cm,koja zauzima 2/3 cirkumferencije debelog crijeva.Histološki nalaz odgovara umjereno diferenciranom adenokarcinomu koji prožima sve slojeve stijenke i širi se u okolno masno tkivo. Izražena dezmoplastična reakcija strome koja je prožeta miješanim upalnim infiltratom. Suspektna žarišta vaskularne infiltracije. Resekcijski rubovi debelog crijeva, vrh mezokolona te cirkumferentni, duboki resekcijski rez bez tumora. U okolnom masnom tkivu 13 limfnih čvorova bez tumora.

2.
Prstenasti isječak tkiva promjera 2.5 cm,dužine do 1 cm, u bazi prožet metalnim kopčama. Histološka stijenka debelog crijeva bez tumora.
U primljenom materijalu nalaz odgovara adenokarcinomu debelog crijeva, Dukes B,Aster-Coller B2, pT3NO.

Mom ocu je odstranjeno 21 cm debelog crijeva bez metastaza u okolno tkivo i limfne čvorove! Molio bih vas da mi objasnite ovaj zadnji dio jer nisam uspio naći nista o tome (pT3NO) kao i sve ostale korisne informacije oko ovog tumora (tražio sam po vašem forumu i našao dosta informacija ali ne i ono što me najviše zanima)!!

Moje isprike ako je ovo već negdje objašnjeno a da nisam primjetio. U tom slučaju molio bih vas da ostavite link i stvar je rijesena!!

Hvala unaprijed!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

28.07.2011. 23:10

pT3 N0 je oznala stupnjevanja proširenosti tumora prema TNM(t-tumor, N-limfni čvorovi/nodes, M-umetastaze udaljene) sustavu koji je danas prihvaćen u cijelom svijetu i najobjektivniji je način stupnjevanja proširenja tumor ai daje najbolje pokazatelje za prognozu i potrebno daljnje liječenej. T3 znači da je tumor prodro korz sve slojeve stijebke crijeva i zahvatio okolno masno tkivo, ali nije zahavtio niti jedan od okolnih organa. N0 znači da tumor nije metastazirao u limfne čvorove, u datom slučaju u 13 nađenih i pregledanih limfnih čvorova nije u niti jednom nađeno metastaza. Prognoza je u datom slučaju osrednja, izgledi su za preživljenje 5 i više godina bez povrata bolesti oko 60%. Vaš onkolog će vidjeti da li postoji još neki loš prognostički pokazatelj i u tomslučaju će preporučiti dodatnu, adjuvantu kemoterapiju. savjetijem vam da ju prihvatitie jer se izgledi mogu poboljšati za oko 10-20%.