Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim za odgovor


Autor Poruka

elena***

18.07.2011. 11:55

Moj tata je operiran 28. 06 ove godine....Adenocarcinoma sigmae arising in adenoma tubulovillosum, makrosposki nalaz operativni materijal je resekciran deo debelog creva duzinom 10.5 sm i mezocolon duzinom 4sm. Na 3.5 sm od blize resekcione ivice vidi se polipovidna formacija dimenzije 2,5x2.5sm prikljepljena na shirokoj osnovi od 1, 6 smmakroskopski na disekciji tumur prodire do tunici muskularis..Iz perikomicno mrsno tkivo izdvojeni su 3 limfna cvora, Za patohistoloshku analizu uzeti su 6 primeroka,
Mikroskopski nalaz: to je adenocarcinom na debolocrevnu ligavicu razvijen na podlogi maligniziranog tubuloviloznog adenoma.
Karcinom raste infiltrativno so izbutkuvani margini pri sto zahvaca i muskulni sloj .U izdvojenih 3 limfna cvora nema metastatske depozite.
Naod dostavljenog materijala odgovara za adenocarcinom,G2 stepen na disferencijacija so uslovni postoperativni klinicki stadium 1.
pTNM=pT2 pN0 pMx ,Dukes MAC, pR0,pL0 PV0
tumor markere 2 dana pre operacije su bile u granici normale,na ultrazvucnog pregleda abdomena nema metastaze. na rtg pulmo nema metastaze........u Skoplju onkolog je rekao da nema potrebe od hemoterapije........samo kontrole na 3 meseca, ali mene plasi to sto je carcinom ushao u muskulan sloj creva , pa vas molim da mi odgovorite koja je prognoza i vase mishlenje o hemoterapiji u ovom slucaju, tata je 69 godina ali je vitalan sportski covek.....na zdravoj ishrani.......pozdravljam vas iz Skoplja.......

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.08.2011. 21:30

Kod vašeg oca se radi o zloćudnom tumoru debelog crijeva koji je djelomično urstao u stijenku crijeva ali ju nije probio.Također nije metastazirao u limfne čvorove. Izgledi su dobri. Vaš otac ima oko 91% izgleda da bez ikakavog liječenja preživi 5 i više godina. Dodatnom kemoterapijom se ti izgledi ne bi nimalo poboljšali. Prema tome vaš vam je onkolog u Skopju ispravno savjetovao.