Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenocarcinoma colonis rectosigmoidei gradus II


Autor Poruka

all4

06.02.2007. 15:20

Poštovani,
nedavno mi je otac ( godiste 1957) naglo se oprerisao jer je imao bolove u stomaku, i sada kazu da je rak debelog crijeva. Ovo nalaz koji smo dobili:
Adenocarcinoma colonis rectosigmoidei gradus II ( p T 3, p N0). Dukes modificirano po Astler-Colleru stadijum B2. Microthrombosis vasorum parietis colonis cum perforatione patietis colonis subsequente peritonitis visceralis purulenta . Diverticulum II colonis rectosigmoidei.

Šta ovo znaci, i koja terapija slijedi...

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.02.2007. 22:05

Kod vašeg oca se radi o karcinomu/raku debelog crijeva koji je doveo do perforacije crijeva i prodora sadržaja crijeva u peritonealnu/trbušnu šupljinu s posljedičnom upalom. Premda se, prema nalazu koji ste naveli, rak nije proširio u limfne čvorove(N 0) zbog perforacije i tumora koji je zahvatio sve slojeve stijenke crijeva(T 3), radi se o nešto povećanom riziku pojave bilo metastaza bilo loklanog recidiva bolesti. Bolesnici sa stadijem B preživljavaju 5 godina u 55% do 67% slučajeva. Zbog toga bih vam svakako savjetovao da oca odvedete onkologu na pregled i da bude podvrgnut adjuvantnoj kemoterapiji(liječenju citostaticima).