Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenocarcinoma intestini crassi (Dukes B, Astler-Coller B2)


Autor Poruka

James

28.07.2011. 12:20

Poštovanje, moj otac ima 61 god operiran je 12.07.2011. god. Operacija je protekla uredno. Tumorski markeri prije operacije su uredni. Nalaz krvi ( nema amneziju). Nakon operacije ima tvrdu stolicu. Evo vam rezultat biopsije.


Up.dijagnoza

Debelo crijevo duljine 24,5 cm označeno kao adenocarcinoma coli simgoidei.
Stijenka crijeva proksimalno od tumora nije dilatirana. Debljina masnog tkiva mezokolona je od 4,5 do 7 cm. Površina seroze je hrapava u polju 2 cm, vide se i prirasli apendices omentales. Na 9 cm od bližeg resekcijskog ruba vidi se tumor vel. 3x3,5 cm koji obuhvaća 2/3 cirkumferencije debelog crijeva.
Mikroskopski, tumorsko tkivo je građeno od nepravilnih žlijezda i kribriformnih tvorbi obloženih atipičnim srednje diferenciranim epitelnim stanicama. Infiltrativnim načinom rasta prožima sve slojeve stijenke i prodire u mast u dubini do 1,5 cm. Dijelom je nekrotično. Vidi se limfokapilarna invazija. Ne vidi se perineuralna invazija. Tumorsko tkivo se ne vidi u ekstramuralnim krvnim žilama. Na antimezenterijalnom dijelu stijenke tumorsko tkivo infiltrira sve slojeve stijenke izazivajući dezmoplastičnu reakciju strome, ali ne dopire do površine seroze. Iz okolnog masnog tkiva izolirano je 8 limfnih čvorova, svi bez metastatskog tumorskog tkiva. Tumorsko tkivo ne dopire do resekcijskih rubova crijeva, a od cirkumferencijalnog resekcijskog ruba udaljeno je 5,5 cm.
Histološka slika odgovara adenokarcinomu debelog crijeva niskog gradusa prema WHO.

ADENOCARCINOMA INTESTINI CRASSI ( DUKES B, ASTLER COLLER B2).

Dakle moja pitanja glase: dali je potrebna kemoterapija (ako da kakva) ? Da li se može uz pravilnu prehranu i rekreaciju bolest izlječiti ( kolike su šanse) ? Da li je važno psihološko stanje bolesnika? Zašto ima tvrdu stolicu? Može li se tumor nakon nekog vremena pojaviti na nekim drugim organima?
Puno hvala, pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.08.2011. 21:30

Kod vašeg oca radi se o srdenje zloćudnom tumoru debelog crijeva koji je probio sve slojeve stijenke debelog crijeva i urastao je u okolno masno tkivo, ali još nije metastazirao u okolne limfne čvorove. Prisutna je limfokapilarna invazija što je loš čimbenik. Sve u svemu vaš otac ima oko 65-70% izgleda da bez ikakvog dodatnog liječenja preživi 5 i više godina. Ako bude provedena dodatna kemoterapija, tada se izgledi poboljšavaju za oko 5%. Kemoterapija se treba sastojati od fluoropirimidinskih lijekova, Dakle ili kombinacija 5-fluorouracila i leukovorina koja se daje intravenski ili kapecitabin koji se uzima peroralno. Stolica je tvrda jer debelo crijevo nakon operacije još ne funkcionira potpuno normalno. Stolicu treba regulirati načinom prehrane ili lijekovima, laksativima. Fizička aktivnost, znači kretanje također pomaže i potrebno je da bi se bolesnik što je moguće prije vratio u normalni živor.