Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenocarcinoma sigmatis


Autor Poruka

bubi_100

04.10.2007. 18:45

Postovani dr. Tomek,

Mom ocu (1944. godište) dijagnosticiran je Adenocarcinoma sigmatis. Polypi colonis.

Kolonoskopijom je utvrdeno: U ascendensu u proksimalnoj polovini pet polipa, svi na peteljci najveći je 30-35mm. Disalna polovina ascendensa i proksimalna polovina transveruma uredni, negdje na polovini transveruma veliki polip vilozne površine, širine baze do 40-ak mm, uzete 3 biopsije za PHD, prema lienalnoj fleksuri još jedanpolip slične površine i veličine cca 35-40mm, uzete 2 biopsije na pHD. U desc. dijelu kolona 3 polipa na peteljki najveći do 30mm. U sigmi na 35 cm polipna tvorba srasla sa podlogom, vilozne površine, fragbilne sluznice, uzete 4biopsije za PHD i otisak za citologiju. Malo oralnije od toga jedan manji polip, te jedan manji aboralnije, a zadnji veliki polip na peteljci na 20cm negdje do 35mm. Citološki nalaz otiska sigme: Adenocarcinoma sigmatis.

Predložena mu je operacija. Molim Vas da mi pojasnite nalaz? Odnosno kolika je hitnoča operacije, te u kojoj ustanovi bi ju trebao napraviti?

Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.10.2007. 14:05

Operacija je svakako nužna i ne treba ju odlagati. Karcinom, na žalost, ne može biti odstranjen iz organizma na drugi način ocim operacijom. Operaciju bi bilo dobro izvršiti u jednom od centara specijaliziranih za kirurgiju debelog crijeva.