Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


carcinom debelog crijeva


Autor Poruka

omane

17.11.2010. 13:40

molim za vaše mišljenje.
majka mi ima 71 god . Te je 12.10.10.kolonoskopskim nalazom utvrđen karinom deb.cr. 4 cm od anokutne granice.nalaz phd od 15.10.10. adenocarcinoma colonis. C20..-krvna slika uredna.UZV abdomena u granicam.RTG pluća uredan.___28.10.10. izvršen kir. zahvat uklanjanja karcinoma.jetra bez patoloških promjena,kao i ostali organi trbušne šupljine.Debelo crijevo spojeno na anus, te postavljena privr.stoma sa tankog crijeva.sada je fizički sve OK,
Nalaz patohistološki nakon op. na oko 0,5 cm od jednog resecijskog ruba- tumor veličine 6*2,5 cm,:hitna biopsija -phd :na resecijskom rubu nije nađeno znakova maligniteta.Tumorsko tkivo infiltrira čitavu debljinu stijenke crijeva i šire se u subserozni prostor .U masnom tkivu se nađe 6 limfnih čvorova promjera od 2-4 mmod kojih je 1 prožet tumorskim tkivom.
Cca 15.12.2010. predložen kir. zahvat potapanja tankog crijeva i normalizacije prob. trakta.
Koju vrstu terapije vi predlažete.

hvala

danijela82

21.01.2011. 21:30

postovani mozete li mi reci o cemu se radi u mom slucaju......Naime uradjeno je snimanje crijeva te imam slijedece rezultate primljen sivkasto smedj nepravilan komadic tkiva velicine 1,6:1,5"1,2 cm.Histoloski,brojne tubularne formacije oblozene sa 2_3 reda stanica ocuvanog polariteta,brojne sa jasnim znacima lucenja.Uoce se i podrucja sa znacima mucinske deplecije.Stroma protkana gustim kronicnim upalnim infiltratom,vidljivim brojnim pojedinacnim eozinofilima,a mjestimice i rijetkim grupicama polimorfonukleara. molim vas za tumacenje i savijet hvala!!!!!!!!!!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.02.2011. 01:10

Odgovor za Omane: Radi se o karcinomu stadija Duke's C. Kod tog stadija u više od 505 bolesnika bolest se ponovno pojavljuje bilo u crijevima, ali češće kao metastaze u nekim drugim organima, najčešće jetri. Zbog toga je potrebno provesti dodatno liječenje to jest adjuvantnu kemoterapiju 5-Fluorouracilom i Leukovorinom. Kemoterapija se provodi u ciklusima. Jedan ciklus obično traje 5 dana. Između ciklusa je pauza od 3-4 tjedna. Potrebno je ukupno provesti 6 cikusa kemoterapije. Takvo liječenje smanjuje mogućnost ponovne pojave bolesti za 20% -30%.

Odgovor za Danijela82. Na temelju opisa uzurka tkiva koje je uzeto za vrijeme "snimanja", zapravo kolonoskopije ili rektoskopije, radi seo upali. U navedenom opisu nije opisana niti jedna zloćudna promjena.