Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pomoc za citanje dijagnoze


Autor Poruka

aidaivana

20.02.2011. 19:21

Prije tacno 10 dana, utvrdena je dijagnoza raka debelog crijeva kod moga tate koji ima 55 godina. DG: CARCINOMA RECTISTENOSANS MALIGNA ST POST BIOPSIAM -klinicka dg; ADENOCARCINOMA INVAZIVUM MUSOSAE INTESTINI CRASSI G2 - histoloska dg. Sve je pocelo u mjesecu decembru sa intenzivnim prolivom koji se jos uvijek nezaustavlja, gubitak tezine i anemija. HITNO VAS MOLIM ZA DRUGO, STRUCNO MISLJENJE, KAKVA JE PROGNOZA I NAJBOLJI TRETMAN? KOLIKO DUGO PACIJENTI SA OVOM DG, MOGU ZIVJETI? Molim vas za hitan odgovor i unaprijed vam hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.03.2011. 14:30

Vaš otac mora na operaciju da se odstrani navedeni tumor i okolni limfni čvorovi. Tek nakon toga moći ćemo postaviti prognozu i odrediti potrebno dodatno liječenje. Ako je tumor tako jako proširena da operacija nije moguća, ipak treba učiniti olakšavajuću/palijativnu operaciju i napraviti novi otvor na trbušnoj stijenci na kog će biti spojen zdravidio crijeva koji se nalazi iznad tumoraa i na koji će izlaziti stilic(to se stručno zove: anus praeter naturalis). Ako je kod vašeg oca ovaj drugi slučaj tada je situacija vrlo loša i prognoza također. S takvom bolesti samo oko 40% bolesnika preživi dvije i više godina. Nakon što se učini olakšavajuća operacija tada kod vašeg oca treba provesti združeno liječenje kemoterapijom i radioterapijom.