Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dijagnoza nejasna-molim pomoć


Autor Poruka

monika

17.05.2006. 20:42

Poštovani,
molim Vas da mi objasnite sljedeću dijagnozu koju je majka dobila u otpusnom pismu na izlasku iz bolnice (još nije operirana, a nakon kolonoskopije joj je otkriven tumor na kolonu), a nakon pregleda jetre otkriveno je slkjedeće: jetra je primjerenog oblika, unutar parenkima "vide se dvije hipodenze" žarišne lezije duljeg promjera 1,5 i 1,2 cm i iste se po aplikaciji kontrasta imbidiraju od periferije prema centru te će dif.dg. najvjerojatnije odgovarati hemangiomima mada se ne može idključiti druga etimologija. Ostali parenkimni organi gornjeg abdomenasu bez žarišnih promjena. Na skenovima kroz zdjelicu vidi se skromni infiltrativni tračci te jedna nodozna lezija- promjera do 0,7 cm što govori za prodor procesa kroz cerozu - (da li to znači da je tumor prošao van debelog crijeva?). Uterus primjerene veličine homogen. Zdjelični organi su uredne mofologijne. U cijelom prikazanom području ne vidi se uvećnje retroperitonealnih - limfnih čvorova ni ascitesa.

Nakon prve kolonoskopije nalaz biopsije je bio Benigan, što nije odgovaralo onom što je liječnik vidio te je napravljena druga kolonoskopija i uzeto je više uzorka te je opet poslan na biopsiju i čekaju se nalazi. Je li moguće da je uistinu tvorba koja se nalazi na 30 cm kolona benigna i da je nalaz prve biosije točan?Također je otkriven i jedan polip.
ŽAo mi je što Vas gnjavim sa ovako dučačkim mailom, ali danas je uistinu teško naletjeti na nekog liječnika koji će vam objasniti što se točno događa s vama, a ne se uvijek ispričavati s nedostatkom vremena i izjavama tipa Sve ćete čuti kad bude vrijeme za to.
Moja mama ima 52 godine i zanima kolike su šanse da se, ukoliko je tumor zloćudan, oporavi.
Puno hvala na strpljenju i unaprijed zahvaljujem na pomoći!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.05.2006. 19:13

Što se tiče nalaza CT-a koji navodite, a prema opisu koji je u njemu naveden najvjerijatnije se zaista radi o hemangiomima, dobroćudnim tumorima građenim od krvnih žila koji su kongenitalni i ne prave nikakve poteškoće, ali se tijekom života mogu povećavati. Potrebne su dodatne pretrage da se to i potvrdi(dinamička scintigrafija jetre s radioaktivno obilježenim eritrocitima). Opis nalaza u maloj zdjelici je prilično čudan. Detalji debelog crijeva se ne mogu vidjeti na običnoj CT-i. Što se tiče nalaza biopsije uzetog s polipa, nije ništa čudno da je nalaz benigan. Velika većina polipa su u svom početku benigni, a tek kasnije postaju maligni. Međutim za puzdanu dijagnozu nije dovoljna biopsija nego polip treba odstraniti u cijelkosti i cijeloga ga pregledati patohistološki budući žloćudni tumor može postojati u samo jednom dijelu polipa, a ostatak može biti benigne prirode. Isto tako nije dobro otkidati komadić po komadić polipa jer se tada ne može utvrditi točna dubina prodora tumora. Ako je polip/sumnjiva promjena tako velika da se ne može kolonoskopski odstraniti u cijelosti, tada je nužno učiniti operacijski zahvat na otvorenom trbuhu i odstraniti dio crijeva sa sumnjivom promjenom i pripadajući dio mezenterija. Tada se može sa sigurnošću utvrditi da li se radi o zloćudnom tumoru, koja je dubina prodora tumora u stijenku crijeva, da li tumor probija serozu i da li se već proširio u limfne čvorove mezenterija. To su sve podaci nužni da bi se odredila prognoza bolesti vaše majke i eventualno potrebno dodatno liječenje(kemoterapija ili zračenje ili oboje). Usput je za vrijeme operacije moguće sa sigurnošću utvrditi prirodu promjena na jetri koje su viđene na CT-i.

monika

25.05.2006. 08:28

Zahvaljujem na Vašem odgovoru!