Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 269 | Broj poruka: 877

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Zagreb, Vinogradska 29


Karcinom debelog crijeva


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ddusper

22.07.2010. 11:00

Mom tati su odstranili 11 cm debelog crijeva 04.06.2010. Nisu mu ništa ugrađivali, samo su mu sastavili zdrave dijelove. Dobro se oporavio, i dobro se osjeća. Molim Vas mišljenje o dolje navedenom nalazu.

Materijal je resektat debelog crijeva duljine 11 cm sa pripadajućim omentumom dimenzija 25x11x4 cm gdje se na 1 cm od bližeg resekcijskog ruba vidi egzofitična tumorska tvorba dimenzija 9,5x4 cm te manji polip promjera 1,5 cm. Sam polip predstavlja tubularni adenom, dok je tumor opsežno nekrotičan, građen od nepravilnih kribriformno papilarnih žlijezda obloženih srednje do većim dijelom slabo difereneciranim epitelom ( visok gradus ). Tumorsko tkivo mjestimice formiraju solidne nakupine stanica te žarišta manje nakupine sluzi, a probija kroz mišićni dio stijenke u perikoličnu mast iz koje se izolira jedanaest limfnih čvorova od kojih četiri pokazuju infiltraciju tumorom. Resekcijski rubovi bez osobitosti.

Hvala

marta-

23.07.2010. 11:01

Poštovani,
recite mi molim vas, je li moguće prilikom kolonoskopije sondom prenijeti virus HPV-a dublje u crijevo ukoliko je virus prisutan u anusu?
naime, imam problema s s unutarnjim hemeroidima već 10-ak godina i prije pola godine sam bila na kolonoskopiji...nisam nikad imala analni odnos ali pošto imam hpv, strah me da je možda virus prisutan i na ulazu anusa jer je sve to jako blizu i sigurno se bilo doticalo ali nije ulazilo...
nalaz kolonoskopije je uredan ali me sada strah da se nije možda poguralo unutra ako virus postoji pri otvoru...
jako sam prestrašena po tom pitanju, užasno se bojim raka, otkad imam taj hpv konstantno sam pod stresom...pijem uvijek antioksidanse...ne pušim, ne pijem...ali me strah...
hvala puno unaprijed i srdačan pozdrav!!!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.09.2010. 22:40

Odgovor za dduspera:
Kod vašeg oca radi se o viskozloćudnom vrlo uznapredovalom tumoru debelog crijeva stadija C po Duke-u odnosno IIB po TNM sustavu. Izgledi vašeg oca da preživi 5 i više godina bez ikakvog liječenja su oko 38%, odnosu postiji vjerojatnost od oko 58% da će u tom razdoblju umrijeti od tumora debelog crijeva ako se ne poduzme dodatno/adjuvantno liječenje. U slučaju vašeg oca treba provesti dodatnu adjuvantnu kemoterapiju. Kemoterapija koja sadžava 5-fluorouracil i leukovorin poboljšava mu izglede za oko 17%. Ako uz navedene lijekove u kemoterapiju bude uključen i citostatik oksaliplatin tada se izgledi za preživljenje poboljšavaju za oko 22%.

Odgovor za martu:
Kolonoskpijom nije moguće prenijeti HPV u dublje dijelove debelog crijeva. Možda bi na to pitanje kompetentniji odgovor dobili na Forumu: Rakvrata maternice i HPV koji također postoji na Cybermed-u.

Ivana2401

03.04.2011. 23:20

Postovani doktore

otac (1952 godiste) mi je 24.03. operirao rak debelog crijeva i na otpusnom pismu mu pise :

dijagnoza - Neo colonis, flexurae hepatis

- Adenocarcinoma mucinosum colonis T3N2MX G2, Astler Coller C2, Dukes C
- Adenocarcinoma metastaticum lymphonodorum

U zaključku piše:
Intraoperativno neđe se neoplastički proces ascendentnog kolona, područje hepatalne fleksure, koji makroskopski probija stijenku do u mezenerij. Eksloracijom se ne nađe proširenosti osnovne bolesti, jetra i peritoneum bez sekundarnih promjena. Učini se desna hemikolektomija sa formiranjem ileotransversalne T-L anastomaze.

U nalazu biopsije stoji da je primljen segment terminalnog ileuma dužine 8 cm i cekum s uzlaznim kolonom, dužine 28 cm. Omentum mjeri 19x12x4 cm, makroskopski je uredne građe. Na 10 cm od distalnog resekcijskog ruba nalazi se tumorska tvorba u obliku plaka promjera do 6 cm na prerezu želatinozna, a koja infiltrira stijenku crijeva i širi se u perikolično masno tkivo. Opisani tumor histološki je građen od žlijezdolikih formacija tračaka obloženih atipičnim epiteinim stanicama, uloženim u obliku ektracelularnu sluz (sluzi do 60%). Tumor infiltrira sve slojeve stijenke crijeva i širi se u okolno masno tkivo. Iz okolnog masnog tkiva izolira se 18 linfnih čvorova promjera 0.5-2 cm, a histološki se u 6 nalazi metastaza prethodno opisanog tumora te se nađu još 3 tumorska depozita.
Resekcijski rubovi primljenog materijala su dijelovi stijenke tankog i debelog crijeva te su kao i omentum uredne građe, bez tumora.

Ima pregled kod onkologa al još nema termin, pa vas molim za vase misljenje kakvo bi trebalo bit daljnje lijecenje tj.nacin lijecenja kemoterapijom i kolike bi sanse za uspjesno lijecenje mogle bit s obzirom na ove dijagnoze.

Unaprijed vam hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.04.2011. 23:15

Odgovor za Ivana2401.
Kod vašeg oca se radi o vrlo uznapredovalom karcinomu debelog crijeva koji se, na sreću, kirurškim zahvatom uspjelo potpuno odstraniti iz organizma. Međutim, zbog uznapredovalisti, Stadij Duke's C vaš otac ima samo oko 505 izgleda da preživi 5 i više godina. Potrebno je provesti dodatno_adjuvantno liječenje kemoterapijom koja treba sadržavati 5-Fluorouracil i leukovorin 6 ciklusa. Uz takvu kemoterapiju izgledi se pobolšavaju za oko 15%. Ako uz navedene lijekove adjuvantna kemoterapija sadržav i lijek oksaliplatin, tada se izgledi pobolšavaju za još dodatnih oko 5-5%.

tomekk11

26.07.2018. 14:05

Poštovani,

mojoj supruzi, 36. godina, dijagnosticiran je adenokarcinom rektuma, Dukes C stadij. Trenutno prima zračenje (28 komada) u kombinaciji sa kemoterapijom (xeloda). Nakon toga je mjesec dana pauze pa novi ciklus kemo od 14 dana, pa nakon toga prve kontrole.
Danas smo dobili nalaz testiranja - molekularna patologija:
Udio tumorskih stanica 60%.
Testiranje mutacije KRAS gena - u ovom uzorku ne nađe niti jedne navedene mutacije KRAS gena.
Testiranje mutacija BRAF i NRAS gena - u ovom uzorku ne nađe niti jedne navedene mutacije.
Zaključak - u ovom slučaju očekuje pozitivan učinak terapije blokatorima EGFR-a.
Što navedeni nalaz znači u pogledu gradacije tumora, kakve su prognoze za izlječenje?

tomekk11

27.07.2018. 09:20

Također, između zaključaka, navedeno je sljedeće:
Nalaz aktivirajuće mutacije RAS gena povezan je s lošim odgovorom na terapiju blokatorima EGFR - receptora za epidermalni čimbenik rasta, dok se kod nepostojanja mutacije očekuje pozitivan učinak terapije. (Annals of Oncology 0:1-37, 2016).

Katarina Antunac, dr. med.

06.08.2018. 10:10

Poštovani,
nemam detalje patohistološkog nalaza ali s obzirom na propisanu terapiju mogu reći da kod ovog stadija tumora postoje dobre šanse za izlječenje.
Nalaz mutacija zasad ne znači ništa, samo govor ako se u budućnosti bolest vrati na koju će terapiju tumor reagirati a na koju ne, dakle blokatori EGFR-a ostaju kao terapijska opcija jednom kad i ako bude trebalo.

tomekk11

06.08.2018. 17:40

Poštovana doktorice, hvala na odgovoru.

Ovo su detalji phd nalaza.
Phd dg je: Adenoca rekti (Dukes C, Astler-Coller C2, pT3 pN1 pMx.
Klinička dg :Adenoca rekti, Resectio colonis rectosigmoidalis sec, Dixon. et lymphonodorum retroperitonealis radicalis facta
Materijal phd: 1.interaortokavalni l. čvor; 2. parakavalni l.čvor; 3. obturatorni l.čvor sin; 4. obturatorni l. čvor dex; 5 .rektum, 6. staplerski prstenovi

Phd opis: 1,2,3,4,6- urednog izgleda

5. Resecirani dio debelog crijeva duljine 16,5 cm(od toga 4,5 cm rektum). Na 2 cm od aboralnog ruba resekcije se nalazi egzulcerirani tm promjera
2,8 cm koja zauzima 1/3 cirkumferencije lumena crijeva. Histološki tm je građen od kribriformnih i pseudožlijezdanih formacija obloženih atipičnim epitelnim stanicama. Žarišno nekroza tm tkiva. Prisutna perineuralna invazija, Nađe se 1 intratumorski limfocit 1VVP. Tumor infiltrira cijelu debljnu stijenke debelog crijeva i podležeće masno tkivo. Tumor nema mikrosatelitsku nestabilnost. U okolnom masnom tkivu se nađe 7 l.čvorova promjera 0.5 da 1.5 cm od kojih su tri infiltrirana tm tkivom, prisutan i jedan tm depozit promjera 1.1 cm. Rubovi resekcije su urednog izgleda. Sada kad ste dobila nalaz u kompletnu dokumentaciju kakve su šanse za petogodišnje preživljavanje , eventualni recidiv bolesti ili metastaze s obzirom na terapiju i mišljenje molekularnog patologa?
Hvala još jednom !

Katarina Antunac, dr. med.

16.08.2018. 16:10

Poštovani,
uvidom u detaljni patohistološki nalaz može se reći da je bolest u zdjelici odstranjena u potpunosti. Pretpostavljam da je prije operacijskog zahvata učinjena slikovna obrada kojom se isključila proširenost bolesti izvan zdjelice. U tom slučaju, sada tumora više nema a propisana je terapija kojom se smanjuje rizik da se bolest vrati te postoje dobre šanse za potpuno izlječenje. Za ovaj stadij bolesti 10- godišnje preživljenje iznosi oko 60%.

andjela120

07.11.2018. 19:40

Poštovani doktore. Da li možete da mi objasnite ovaj nalaz.

Vrsta materijala : desni kolon
Lokalizacija tumora : colon ascendens
Veličina tumora : 5,5x3 cm
Makroskopski izgled tumora : endofitičan
Makroskopska perforacija tumora : nije prisutna
Histološki tip : Gradus II
Intratumorski linfocitni odgovor : umjeren
Peritumorski linfocitni odgovor : nije prisutan
Dubina invazije : tumorske ćelije invadiraju sve slojeve zida debelog crijeva i infiltrišu perikolično masno tkivo
Resekcioni rubovi : tumorsko tkivo nije prisutno na proksimalnom i distalnom rubu resekcije
Limfatička invazija :nije uočena
Perivaskularna invazija : prisutna
Perineuralna invazija : nije uočena
Tumorski depoziti : nisu uočeni
Ostale promjene : nisu uočene
Regionalni limfni čvorovi : analizirano je ukupno 32 limfna čvora od kojih su 3 zauzeta tumorskim tkivom
Način rasta tumora : infiltrativan
Udaljene metastaze : nema podataka
AJCC klasifikacija : pT3N1bMx

Hvala unaprijed

Katarina Antunac, dr. med.

08.11.2018. 10:20

Poštovana,
kod Vas se radi o tumoru debelog crijeva koji je probio stijenku crijeva te se proširio na okolne limfne čvorove. Ne znam koje ste pretrage još obavili prije operacije, svakako bi trebalo isključiti eventualnu proširenost bolesti u druge organe. Ukoliko je takva obrada učinjena te se tumor nije proširio dalje, ovom operacijom je u potpunosti odstranjen te imate dobre šanse za izlječenje. Međutim, postoji rizik da se bolest vrati.
S obzirom na Vaše opće stanje te druge bolesti od kojih eventualno bolujete, onkolog će se vjerojatno odlučiti na primjenu kemoterapije kojom će se smanjiti rizik povrata bolesti.

AMELA 1982

15.12.2018. 18:55

MAJKA MI IMA OVU DIJAGNOZU
ADENOCARCINOMA INVASIVUM INTESTINI CRASSI G2 ASTLER-COLLER B2.p N0MX.V0.L0 SINUS HISTIOCIYTOSIS LYMPHONODORUM V. Mozete mo reci vase strucnk misljenje,hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

20.12.2018. 13:40

Poštovana,
iz navedenog mogu samo reći da se radi o malignom tumoru debelog crijeva.
Za sve ostalo trebali bi mi detalji patohistološkog nalaza, vrsta operacije te nalazi pretraga koje su učinjene prije operacije.