Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karcinom debelog crijeva DUKES C i ILEOSOMA


Autor Poruka

jelena.mih.

18.04.2007. 11:30

Poštovani,
tata (47 godište) je operiran u hitnoj službi kb Dubrava 26.3.2007.radi kliničke slike ileusa. pronađen tumor na desnoj trećini poprečnog kolona veličine mandarine. učinjena desna hemikolektomija.anastomoza osigurana "baloon" ileostomom. postop tijek uredan, na mjestu izvađene baloon ileostome manja sekrecija.
dg: ileus(K56.7) Ca flexurae hepaticae (C18.3) Dukes C
op: Hemicolectomia I. dex. Baloon Ileostoma
patološka dijag: Adenocarcinoma colonis.Dukes C. Carcinoma metastaticum Lymphonodi.Adenoma Tubulare Colonis.
opis:gljivasta tumorska tvorba promjera 4 debljine 2 cm. građen od nepravilnih nepravilnih žlijezdanih formacija, dijelom kribriformnog uzorka atipičnih epitelnih cilindričnih stanica. Izražena je dezmoplazija sa infiltratom mononukleara i eozinofila. tumor infiltrira sve slojeve stijenke i širi se u okolno vezivno i masno tkivo. stijenka tankog crijeva i rub masnog tkiva mezokolona histološki su uredu. u okolnom masnom tkivu nađe se 11 limf čvorova promjera od o.2 do 1.5 cm. histološki u jednom limf čvoru tumorska metastaza.
na udaljenosti 1,5 cm od opisane tumorske tvorbe nalazi se polipozna tvorba promjera 1.5 cm histološki građe tubularnog adenoma debelog crijeva s displazijom epitela I. do II. stupnja.
stijenka debelog crijeva bez znakova tumorskog rasta.
pitanja
1. ileostoma? kirurg kaže da će zarasti sama. subjektivno i ja vidim da se postepeno smanjuje, sada je veličine cca 1,5 x 1 cm. buni me što u literaturi čitam o potrebnoj liječničkoj intervenciji da bi se zatvorila, što je točno i koliko joj po prilici treba da sraste. još važnije može li tata obavljati daljnje prtetrage bez obzira na njeno postojanje?
2. što nas očekuje dalje? Još nismo posjetili onkologa i to me zbunjuje jer mi kirurg kaže da čekamo da se tata oporavi od operacije. KADA možemo krenuti na pretrage. TKO odlučuje kada je to moguće? Subjektivno se dobro osjeća, pokretan je, od operacije su prošla tri tjedna, što nam savjetujete_
3. koje nas pretrage očekuje. Milslite li da bi nam pametnije i brže bilo obaviti preporučene pretrage od njegovog gastroentrologa u bolnici u kojoj je bio operiran( naime kb Dubrava nema onkologiju) pa sa gotovim nalazima ići onkologu, ili će tata biti hospitaliziran te će mu onkolog prepisivati pretrage ?
4. i na kraju najviše me mući hitnost? čini mi se da ništa ne poduzimam a vrijeme prolazi. Molim Vas za savijet Što Prvo i Kada. prepušteni smo sami sebi i zapravo sami tražimo put ka liječenju
Unaprijed Zahvaljujem, Jelena

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

19.04.2007. 20:25

Ako vaš otac ima stolicu na ileostomu, onda je mala vjerojatnost da će zarasti sama od sebe. Vašem ocu je svakako potrebno dodatno onkološko liječenje/kemoterapija. Ono se započinje nakon oporavka bolesnika od operacijskog zahvata, obično 4-6 tjedana nakon operacije. Mislim da vašem ocu ne će biti potrebne neke posebne dodatne pretrage, a koje će to biti odrediti će onkolog nakon pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju. Na pregled onkologu možete otići u koje doba želite s uputnicom liječnika primarne zdravstvene zaštite.