Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kolostomija


Autor Poruka

Izabela

05.06.2006. 23:54

Mojoj mami je prije osam mjeseci, tj. nakon operacije tumora na debelom crijevu ugradjena kolostomija. Na nalazu pise da je to TRAJNA KOLOSTOMIJA.
Evo i nakon osam mjeseci moja mama se jos nije navikla na kesicu, a ja i moja obitelj jos nismo nasli prikladan trenutak da joj to saopcimo, jer se jos uvijek oporavlja od silnih terapija i ljekova. A i dovoljna joj je sama spoznaja o bolesti sa kojom se mora da bori.
Prije svega želim se konsultovati i sa vama doktore, koliko je medicina napreduje po pitanju kolostomije
Da li je zaista moja mama "osudjena" na TRAJNU KOLOSTOMIJU ili postoje i minimalne šanse da se crijevo vrati na normalno?

Unaprijed Vam se zahvaljujem!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.06.2006. 22:14

Niste mi dali dovoljno podataka za pouzdan odgovor. Mogu vam ipak reći da se u velikoj većini slučajeva zaista radi o trajnoj kolostomiji bilo iz razloga što je završni dio debelog crijeva(rektum) zbog tumora na njemu morao biti odstranjen ili zbog toga što je tumor bio vrlo uznapredovao pa je doveo do potpune opstrukcije debelog crijeva i istovremeno je zahvatio okolne organe i strukture pa nije mogao biti odstranjen, nego je samo gornji dio crijeva izveden na prednju trbušnu stijenku(kolostomija) da bi se omogućio izlazak stolice iz organizma.