Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak debelog crijeva sa metastazama


Autor Poruka

Ivan

28.03.2006. 14:07

Osobi je dijagnosticiran rak debelog crijeva te joj je prije godinu dana odstranjeno debelo crijevo i ugrađena kesica. Osoba je primala kemoterapije. Danas, poslije godinu dana su na kontroli otkrivene metastaze na plučima i jetri. Konkretno koliko vremena još imamo?

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

31.03.2006. 22:15

Nakon operacije raka debelog crijeva 80% recidiva/metstaza javlja se unutar prvih 2 - 3 godine.
Nakon pojave metastaza srednje preživljenje uz primjenu kemoterapije je 20 - 24 mjeseca. 5-godišnje preživljenje s metastazama je <5%.

Jasna

05.04.2006. 00:03

Mojoj mami je dijagonsticiran rak debelog crijeva prije 7 mjeseci, sa manjim metastazama na jetri! Operirana je i ugradjena joj je kesica! Ovih dana zavrsila je sa kemoterapijom uz koju je primala i Avastin i(koji ce i dalje da prima svakih 14 dana). Takodje svaki put nakon terapije trosi i XELODA tablete. (7 dana u sedmici)

MOLIM VAS recite mi kakve su sanse da se rak u potpunosti izlijeci i sta se moze ocekivati u buducnosti?
Ima li razloga da strahujem kada je pogorsanje zdravlja i daljih metastaza u pitanju???

Unaprijed hvala!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.04.2006. 23:03

Niste napisali da li su operacijom odstranjene i metastaze iz jetre ili ne. Ako su odstranjene i metastaze iz jetre tada postoji oko 35% šansi da vaša majka bude izliječena. 5-godišnje preživljenje onih kojima su odstranjene metastaze iz jetre je 18,6%, a onih kojima metastaze nisu mogle biti odstranjene 5-godišnje preživljenje je manje od 5%.

barbara

28.04.2006. 09:58

U 4 mjesecu 2005. godine, ocu je dijagnosticiran rak debelog crijeva. Operiran je, otklonjen je dio crijeva, dignuti limfni čvorovi nisu bili zahvaćeni. Zbog pojave karcinoma u obitelji, kao prevencija intravenozno je primao kemoterapiju najlaganijeg tipa (jedan tjedan u mjesecu) IV putem. Ukupano je primio 6 kemoterapija.

Nedugo nakon zadnje terapije, posumnjalo se na recidiv karcinoma na istom mjestu, da bi se isto i potvrdilo mjesec dana kasnije. Početkom 2006. godine operiran je po drugi put. Stavljena mu je kesa. Metastaze su se proširile na jetru, odstranjen je dio mokraćnih kanala (stavljena premosnica), zahvaćena je i trbušna stjenka. Trenuto je na Xelodi 500, 7 tableta dnevno, 21 dan ih uzima.

Nikakve simptome koji se mogu pojaviti kod kemoterapije nema. Postoji li mogućnosti ako prvi put nije reagirao na kemoterapiju da neće ni sada?
Što možemo očekivati i na koji način mu pomoći? Postoji li medicinski još neka pomoć u ovakvim slučajevima? Ili možda alternativa?

Unaprijed zahvaljujem!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.04.2006. 12:48

Nažalost uvijek postoji mogućnost da bolesnik ne reagira na kemoterapiju, niti jedna vrsta kemoterapije ne dovodi do povoljnog učinka kod 100% bolesnika.
O daljnjim mogućnostima liječenja porazgovarajte s liječnikom koji vašeg tatu lijeći. Postoji još i drugi citostatici koji se mogu primijeniti u liječenju raka debelog crijeva, ali oni imaju znatno više nepoželjnih nuspojava od Xeloda-e. Da li ih je moguće primijeniti kod vašeg oca ovisi o njegovoj dobi, opće tjelesnom stanju i drugim bolestima od kojih boluje. To će najbolje procjeniti liječnik koji ga i sada liječi.

Barbara

02.05.2006. 11:30

Hvala!

Vesna

02.07.2006. 23:28

Prije godinu dana mama je operirala tumor debelog crijeva + četiri limftna čvora. Išla je na kemoterapiju i pila kselodu. Prije 5 mjeseci pojavile suse metastaze na jetri,sada ne ide na kemoterapiju,niti pije kselodu,međutim ima bolove na desnoj strani grudnog koša. Što možemo očekivati i da li će bolovi biti i dalje prisutni? Uskoro ima kontrolni pregled.

Hvala