Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


maligna stenoza


Autor Poruka

mofo2

14.09.2007. 14:20

Poštovani,
Jučer smo po obavljenoj kolonoskopiji od strane doktora obaviješteni kako otac (god. rođenja 1950) ima malignu stenozu na 20 cm te kako je stoga potreban operativni zahvat.Također, doktor je sugerirao i operaciju laserom.
Budući sam ostao zatečen jer je doktor istoga trena tumor proglasio malignim, a nije želio ništa reći o fazi širenja tumora tj. o stupnju kritičnosti molim Vas da mi na osnovu sljedećih informacija (ukoliko možete) pojasnite kakvo stanje možemo očekivati. Naime, otac oduvijek ima neredovitu stolicu, premda je stanje postalo kritičnije unazad nekoliko mjeseci kada je zatvor znao potrajati i do tjedan dana. Po izvšenoj analizi stolice pronađeni su tragovi krvi što je ukazivalo na postojanje tumora i potaklo je odlazak na kolonoskopiju.
Također, zanima nas dali predloženi način izvođenja operacije laserom može ukazivati na stupanj bolesti odnosno radi li se ipak o početnom stadiju.
Unaprijed zahvaljujemo.
Srdačan pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.09.2007. 14:00

"Maligna stenoza" najčešće znači maligni tumor u crijevu koji je doveo do suženja lumena/otvora crijeva. To se može sa dosta vjerojatnosti reći već nakon kolonoskopskog pregleda, ali se točna i sigurna dijagnoza može dobiti samo uzimanjem uzorka tkiva/biopsijom i patohistološkim pregledom tkiva i postavljanjem patohistološke dijagnoze. Ako to suženje nije većim dijelom ili potpuno zatvorilo otvor crijeva najčešće nema smetnji sa stolicom. Za sada je nemoguće reći kakvo je stanje ili što možete očekivati. To će pokazati dodatne prtrage koje se moraju napraviti prije operacije i, naravno, sama operacija. Ne znam što je liječnik mislio pod "laserska operacija". Zloćudni tumor debelog crijeva može se uspješno odstraniti samo operacijom na otvorenom trbuhu ili eventualno endoskopskom operaciji, ali se takva operacija u Hrvatskoj može napraviti samo u malom broju centara. Preporučam radikalni operacijski zahvat na otvorenom trbuhu s eksploracijom cijele trbušne šupljine. Koji puta se, kada je tumor potpuno zatvorio lumen crijeva, a bolesnik nije sposoban podnijeti anesteziju laserom pokuša odstraniti mali dio tumora kroz samo crijevo da bi se uspotavio prolaz stolice. Međutim, to je samo pomoćni zahvat čiji učinci traju kratko i bez značenja su u cilju liječenja tumora, pa mislim da kod vašeg oca ne dolaze u obzir budući on, napisali ste, nema poteškoća sa stolicom.