Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MARKERI


Autor Poruka

ZUBATAC

06.09.2010. 22:01

Poštovani!
Imam 19 godina i već godinu dana imam probavne smetnje. u 9. i 11. mjesecu 2009. imao sam po 3 dana proljev sa temperaturom 39 stupnjeva. Krvni nalazi su obavljeni i bili su uredni osim CRP koji je bio 100. Nakon tih , kako ih je moj doktor opće prakse nazvao, viroza CRP je došao u granice normale. Tada sljedi period kada duže vremena imam normalnu stolicu bez ikakvih smetnji. u 5. mjesecu ponovno počinju smetnje. Mučnine, nelagoda u želucu ( koja me čak budila tokom noći) , proljevaste stolice, temperatura. U stolici sam primjetio ostatke neprobavljene hrane, ima i sluzi.Imao sam i do 3 stolice dnevno. Izvadio sam kompletan nalaz , a pošto me uzasno strah tumora debelog crijeva isao sam gastroenterologu koji je uvidom u nalaze rekao da ja nemam nikakvih ozbiljnih problema, a pri tome nije napravila ni gastroskopiju ni kolonoskopiju. krvni nalazi su bili sljedeči: KKS uredna, Hb142 Ht0.395 AST ALT GGT uredni alkalna fosfataza uredna CRP 28 i markeri CA 19-9 i CA 72-4 uredni. Od petog mjeseca ja nemam ozbiljnih smetnji, stolicu iman samo jednom ujutro ali ona zna biti obilna i sa sluzi. ali, proljeva neman. Na težini izgubio nisam. Trebam li se bojati tumora? Kolika je vjerojatnost da osoba ispod 20 god ima tumor debelog crijeva? Znam da nije etički odgovarat na pitanja ovako jer student sam medicine, ali me ovo stalno muči. Koliko su markeri pouzdani? Taj CA 72-4...koliko je pouzdan? Odgovorite molim vas!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

08.10.2010. 12:30

Rak debelog crijava je kod osoba mlažih od 20 godina izuzetno rijedak. Međutim osim raka, postoje druge vrlo ozbiljnje bolesti debelog crijeva, prije svega upalne prirode. Da bi se kod vas moglo raditi o nekoj upalno bolesti debelog crijeva upućuju simptomi i znakovi koje ste opisali i povišen CRP koji je karakterističan za upale. Mislim da bi kod vas trebalo svakako učiniti kolonoskopiju. Tumorski markeri ne služe za postavljanje dijagnoze. Oni su tek pomoćni pokazatelj stanja i tijeka bolesti i uspjeha liječenja, ali tek nakon što je patohistološkom dijagnozom dokazano da se zaista radi o raku debelog crijeva. Premda ne često, ali moguće je, da je tumor prisutan a da su markeri normalni.