Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Moje šanse ?


Autor Poruka

Krešimir

26.09.2006. 23:15

Operiran sam prije 14 dana. Kakve su moje šanse u nastavku? Koliko mi je preostalo? Da li je to 100% izljećivo i koliki je postotak potpunog izlječenja. Imam 46 god. i do sada nisam bolovao. Ovo sve dolje me je iznenadilo i sad sam izgubljen. ŠTO MI JE SAD ZA RADITI ? KAKVA PREHRANA ?
Čovjek uvijek misli da se to nekome drugome dešava. Pa sada važi s pravom poslovica da zdrav čovjek ima 1000 želja a bolestan samo jednu.
Nisam još posjetio onkologa.
Inače do sad nikakvih bolesti nisam imao niti posjećivao lječnika. Možda sam malo predebeo. 184cm / 105 Kg
Do sada sam bio redoviti davaoc krvi (više od 60 puta)
Puno pitanja ali se nadam da ću dobiti odgovore.
Ovo dolje sam prepisao sa otpusnog pisma bolnice.
Unaprijed Vam puno hvala na odgovorima.

Dijagnoza:
Ileus ., Ca colonis transverrsi (Dukes B )
OP. ZAHVATI :
Lap. explorativa ., Haemicolectomia lat dx et ileotransversoanastomosis lat-lat Drainage
EPICRISIS:
Hospitaliziran u hitnoj službi zbog kliničke slike ileusa. Nakon kraće preoperativne pripreme i opservacije indicira se operacija, s obzirom da na kozervativni tretman ne dolazi do poboljšanja stanja. Eksploracijom se nađu enormno distendirane vijuge cekoascedentnog i početnog transverzalnog kolona, te tm. tvorba na granici srednje i distalne trećine transverzuma veličine 5x5 cm koji u potpunosti opstruira lumen. Obzirom na nalaz učini se proširena desna hemikolektomija sa ileotransverzoanastomozom. Postoperativni tijek uredan. Rana sanira p.p. Peristaltika se spontano uspostavlja. Dren i šavi se odstrane i bolesnik se otpušta na kućnu njegu.

PHD
NALAZ BIOPSIJE:
Dijagnoza: Adenocarcinoma mucinosum coli
Adenoma tubulare cum displasia epitheliali gradus gravis

Primljen je 9 cm reseciranog tankog crijeva te 43 cm reseciranog debelog crijeva s crvuljkom dužine 5 koji je makroskopski i histološki bez osobitosti Na 2 cm od distalnog resekcijskog ruba se nađe stenoziajući tumor velićine 4x4 cm. Histološki je tumor građen od denoidnih tvorbi obloženih atipičnim epitelom te u oko 50% jezerca sluzi u kojima se nađu pojedinačne atipične epitelne stanice Tumor probija mišićni sloj stijenke crijeva i infiltrira abserozno masno tkivo. U cekumu se nađe lezija na širokoj bazi promjera 2 cm koja je histološki građena od tubularnih žlijezda obloženih epitelom sa znacima displazije visokog stupnja. Perikolično masno tkivo je oskudno, izolira se 7 limfnih čvora bez sekundarnog tumora. U resekcijskim rubovima se tumora ne nađe. Primljen je i dio omentuma makroskopski i histološki bez tumora.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.09.2006. 22:45

Kod vas se radi o stadiju B2 po po Astler-Coller-ovoj klasifikaci, odnosno Stadiju IIA po TNM klasifikaciji. Bolesnici s tim stadijem bolesti prežive 5 godina u 70%-75%. Svakako posjetite onkologa. Mislim da kod vas, zbog malog broja(samo 7) pregledanih limfnih čvorova postoji indikacija za nastavak liječenja adjuvantnom kemoterapijom.