Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


par pitanja - rak debelog crijeva


Autor Poruka

tomy984

17.10.2006. 13:30

Molim Vas da mi odgovorite :
Moj otac(56) je nakon krvarenja u stolici (trajalo mjesecima) otisao na pregled i ustanovljeno je da ima polip i u neposrednoj blizini najvjerojatnije karcinom b ili c tipa (kako je to doktor mogao ustanoviti samo na temelju morfologije ?). Sad čeka na operaciju pa će se pretpostavljam neke stvari ubrzo razjasniti.
Čitam druge postove i vidim da se preživljavanje prikazuje u nekim postocima na 5 godina. Da li to znači da je prvih 5 godina kritično ili da se uopće ne očekuje preživljavanje pacijenta nakon 5 godina?
Također bih Vas molio da mi kažete u kojoj mjeri se imunoterapija provodi u hrvatskim bolnicama, da li je to još u fazi istraživanja i kakve rezultate polaže?
Da li je karcinom mog oca ikako povezan s time da je i dida bolovao od istog?
Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.10.2006. 18:45

Nakon operacije stvari će biti jasnije. Znati će se da li je polip/tumor prodro ktoz stijenku crijeva i da li je već zahvatio limfne čvorove., to jest o kojem se stadiju bolesti radi. Preživljene nakon operacije ovisi o stadiju bolesti u trenutku operacije. Što je stadij bolesti uznapredovaliji to manji postotak bolesnika preživi 5 godina. To je uobičajeni statistički način prikazivanja preživljenja bolesnika s rakom. Služi da bi se mogla odrediti približna dijagnoza za pojedinog bolesnika i da bi se mogli usporediti rezultati različitih načina liječenja i rezultati liječenja u različitim ustanovama. Imunoterapija se više ne upotrebljava za liječenje tumora debelog crijeva.