Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim vas za pomoć


Autor Poruka

Ivki

14.11.2008. 05:10

Poštovani, moj otac koji sada ima 71 god. je prije 3 godine operiran od raka dojke, nakon toga je uslijedila kemoterapija i zračenje i jako dobro se oporavio, često je odlazio na kontrole i nalazi su bili odlični, sad u 06.mjesecu je isto tako bio na kontroli, vadio je markere i sve je bilo super da bi mu prije mjesec dana nakon dugotrajnog proljeva dijagnosticirali rak debelog crijeva, na kolonoskopiji su mu rekli da je zahvaćeno samo prvih 13 cm i da mu neće stavljati onu vrećicu, međutim kad su ga otvorili vidjeli su da je rak veliki i da ima metastaze na zdjelici i na jetri te da je neoperatibilan, stavili su mu vrećicu i poslali ga kući jer su rekli da se tu nema više šta raditi. Molim vas pojasnite nam kako je moguće da se tako veliki rak nije vidio na nalzima i na tim redovitim kontrolama i što nam preostaje, što da radimo, molim vas da nam pojasnite njegovo stanje, da li postoji neka i koja mogućnost liječenja te koliko mu života prostaje??

Nalaz biopsije tkiva uzetog na kolonoskopiji:
MAKROSKOPSKI OPIS: Materijal su 5 komadića promjera 0.3 cm.
MIKROSKOPSKI OPIS: Materijal je dijelom pravilna sluznica debelog crijeva, a dijelom se vidi tumorsko tkivo građeno od solidnih nakupina atipičnog žlijezdanog epitela koji ponegdje formira žlijezdane formacije.
DG.ADENOCARCINOMA

NA OTPUSNOM PISMU PIŠE:
DIJAGNOZA: Zloćudna novotvorina završnoga debelog crijeva (rektuma)
OPERACIJA: Kolostomija
PRISTUP: Ileostomija ili kolostomija
Zatvaranje crijevne stome
Eksploracija abdomena

Bolesnik je zaprimljen radi predviđenog operativnog zahvata obradom verificiranog npl.procesa rektuma. Nakon prijeop.pripreme pristupi se op.zahvatu tijekom kojega se nađe inoperabilni npl. proces rektuma sa metastazama u jetri i karcinozom peritoneuma te se učini eksploracija trbušne šupljine, sigmoidalni anus praeter i biopsija peritonealne matastaze. Poslijeop.tijek protiče uredno.
Ekspertiza: Bolesnik se otpušta na kućni njegu s preporukom relativnog mirovanja, dijetalnije ishrane i kontrole liječnika radi prevoja i skidanja šavova.

UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEM NA ODGOVORU

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.11.2008. 01:00

Kod vašeg se oca, na žalost, radi o vrlo uznapredovalom karcinomu debelog crijeva s metastazama jetri. U toj fazi bolest je neizliječiva. U toj fazi bolesti samo 50% bolesnika preživi godinu dana. Kod vašeg je oca nužno provesti liječenje kemoterapijom i imunoterapijom koja treba sadržavati: bevacizumab("Avastin"blunk, irinotekan, 5-fluorouracil i leukovorin. Taj se protokol liječenja naziva Avastin + FOLFIRI. To je trenutno najbolji mogući način liječenja. Uz takvo liječenje imati će oko 50% izgleda da preživi dvije godine.