Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nejasni nalazi - karcinom ili ne ?


Autor Poruka

Lara62

30.10.2010. 19:50

Poštovani doktore,
Imam 48 godina, a od rane mladosti patim od zatvora, koji je u posljednjih godinu dana postao gotovo nerješiv problem (stolicu imam samo poslije uzimanja laksativa,na prirodan način uopće ne). Dr gastroenterolog je najprije zatražio da uradim CT kolonografiju, pregled radjen 17.09., i evo nalaza:
"Per rektum apliciran zrak, pregled radjen na 64slajznom CT aparatu trannsverzalnim skeniranjem, potom 2D 3D rekonstrukcija. Napominjemo da pacijentica nije mogla optimalno primiti zrak u kolorektalno područje, ali ipak se jasno vidi zadebljanje na stražnjem zidu rektuma u području srednje trećine na dužini 4,3cm, koje nepravilno proliferira u lumen i veoma je susp. na Tm. proces.Preporučuje se rektoskopski pregled i PH verifikacija isječka."
Na kolonoskopiji sam bila 13.10. , nalaz glasi :
"Suženje/stenoza lumena crijeva uzrokovana vanjskim potisnućem rektuma, najvjerovatnije sa uterusom.
Uredan endoskopski nalaz anusa, rektuma, sigmoidnog dijela debelog crijeva, silaznog debelog crijeva, lijeve (lijenalne) fleksure debelog crijeva. Obzirom na nalaz CT kolonografije , dopuniti pretrage sa MRI male zdjelice"
Nalaz na MRI (22.10.) je:
"Radjen je MRI pregled male zdjelice na aparatu 3,0 Tesla sa standardnim protokolom za malu zdjelicu te aplikacijom gela per rektum gdje na dobivenim sekvencama vidimo da je mokraćni mjehur primjerenog smještaja, nedovoljno ispunjen urinom, izgleda uredne debljine zida. Uterus je u antefleksiji, medioponiran, urednog intenziteta signala. Rektum je primjerenog smještaja, pravilnih kontura, a u području srednje trećine rektuma uz dorzalnu konturu vidljivo zadebljanje zida od 5 mm koje najvjerojatnije je postupalne prirode. Mezorektalni prostor kao i mezorektalna fascija izgledaju urednog intenziteta signala.U pararektalnom prostoru ne uoči se signifikantno uvećanih regionalnih limfonoda" .
Na konsultacije gastroenterologu trebam slijedeće sedmice. Ipak, jako sam zabrinuta i uplašena. Na kolonoskopiji nije ništa nadjeno, nikakav polip ili slično, kako bi se moglo protumačiti ovo zadebljanje zida? Da li bi ipak trebalo napraviti biopsiju s tog dijela, ili ne ? Da li je potrebna operacija? Najljepše Vas molim za mišljenje, jer eto, poslije ovih pregleda, opet ne znam sa sigurnošću je li ovo ozbiljno ili ne ?
Unaprijed veliko hvala

Lara62

08.04.2011. 17:45

Poštovani doktore, s obzirom na to da niste odgovorili na pitanje, najljepše Vas molim da pogledate rezultate napravljenih pretraga, i date svoje mišljenje.
Unaprijed hvala

jasmina85

20.06.2011. 23:15

Poštovana Lara,

zanima me gdje ste obavili CT kolonografiju. Ne mogu na internetu nigdje pronaći kliniku koja obavlja ovaj pregled, prvenstveno u Zagrebu.
Unaprijed zahvaljujem.
Pozdrav

Lara62

29.06.2011. 16:50

Jasmina, CT kolonografiju sam radila na Klinici za radiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu
Pozdrav, Lara