Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumačenje nalaza - hitno


Autor Poruka

aero

15.06.2011. 12:45

Poštovani, radi se o osobi koja je prošla operaciju raka na prijelazu između tankog na debelo crijevo (odstranjeno je dio jednog i drugog), oporavak je prolazio dobro te je sad ponovno upućen na preglede, nalazi su sljedeći:

Ph nalaz:
Adenocarcinoma infiltrativum intestini crassi.T3N2Mx.Adenocarcinomametastaticum in lymphonodi u 7od16Igl. Op/hemicolestomia lat.dex et ileotransverso L/Lanasthomosis.

Zadnji CT nalaz od 1.6.2011.:
PKsistem desnog bubrega je dilatiran, a desni ureter se prati do srednje trećine psoasa, gde je infiltrisan u ekspanziju. Parenhim jetre je urednih atenuacija. Intra i retroperitonealne lgl nisu uvećane. Nema slobodne tećnosti u abdomenu. Zučni vodovi nisu prošireni. Uredan nalaz pankreasa, levog bubrega, slezine i vaskularnih struktura.

Stanjeposle desne hemikolektomije. Medijalno od desnog m. psoasa vidi se hiperdenzna ekspanzija promera 44x43x40 mm, postkontrastnih atenuacija 84 HU. Promena infiltrise desni ureter, desni m. psoas, a u bliskom je kontaktu sailijacnom arterijom i venom, kao i sa crevnim vijugama. M.psoas je edematozan sa nekoliko hipodenznih area. Ventralno i levo od aorte se vidi ranije opisana ekspanzija koja je sadapromera 4x3cm. Mokracna besika je urednog polozaja i velicine. Nema znakova uvecanja limfnih cvorova. Nema slobodne tecnosti u maloj karlici. Uredan nalaz semenih kesica, prostate i crevnih vijuga. Kostano misicni zidovi karlice su slobodni.

Molim vas da mi malo pojasnite nalaz te date kakav savjet.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.07.2011. 22:25

Evidentno je da se radi o recidivu karcinoma kolona, odnosno metastaza u limfne čvorove.Prema opisu CT-nalaza tumor je već zahvatio okolne strukture. Zbog toga će ga biti vrlo teško, ako ne i nemoguće, odstraniti kirurškim putem. Ipak savjetijem vam da se prvo posavjetujete s kirurgom i urologom o eventualnom kirurškom zahvatu s ciljem odstranjenja barem dijela tumora. Druga mogućnost liječenja, u ovom trenutku po mom mišljenju realnija je primjena kemoterapije s irinitekanom ili oksaliplatinoim, leukovorinom i 5-fluorouracilom ili kapecitabinom u kombinaciji s imunoterapijom bevacizumabom. Primjena te kombinacije može dovesti do povlačenja tumora.