Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


perforacija crijeva


Autor Poruka

kamelia

05.03.2010. 21:30

Poštovani molim vas za mišljenje i odgovor koliko ste u mogućnosti da mi odgovorite.Otac je krajem 9.mj.operirao tumor na mokraćnom mjehuru i napravljena je kompletna resekcija i postavljena stoma.Rendgen,UZV,CT abdomena,jetre,pluća bez metastaza,limfni čvorovi nisu povećani te nije bilo potrebe za kemoterapijom.Nedugo zatim otac dobija neobjašnjivu vrućicu i treskavicu te na moje inzistiranje pravi nalaz urinokulture koji pokaže crijevne bakterije i zahtijeva kliničko liječenje.Sedam dana u bolnici prima antibiotike i otpušta se kući bez savjeta.Naravno sve se opet ponavlja kao i bolničko liječenje antibioticima.Također pati od zatvora i sam odlazi na kolonoskopiju.Liječnik u ampuli rektuma nalazi tvorbu za koju sumnja da može biti i tumor zbog već prije operiranog i uzima komadić sluznice za analizu.Ovaj pregled napravio je 5.12.2009.Cijelo vrijeme pati od zatvora i 17.12.ponovno završava u bolnici zbog bolova u rektumu,istu noć otpušta se kući uz laksative jer ne smiju ništa dirati dok PH nalaz sluznice debelog crijeva ne bude gotov.27.12.ujutro dobio je jaki proljev,u noći na 28.12.hitno je hospitaliziran i operiran.U otpusnom pismu stoji perforatio flexurae hepaticae colonis peritonitis diffusa fibropurulenta inverterata.Otac je nažalost preminuo odmah nakon operacije,dakle istu noć jer je upao u ventrikularnu tahikardiju i fibrilaciju te sve poduzete mjere reanimacije nisu dovele do stabilizacije stanja.4.1.2010.nakon njegove smrti PHnalaz sluznice crijeva glasi sluznica dijelom edematozna,rahla lamina proprija žarišno gušća,infiltr.plazma stanicama i limfocitima.Otac je bio kronično zatvoren o čemu se radilo.Hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.03.2010. 22:35

PHD nalaz biopsije uzete iz rektuma govori za kroničnu upalu, kolitis, ali ne za tumor. Kronične upalne promjene debelog crijeva mogu pravit tegobe sa stolicom kakve je imao vaš otac. Što se tiće perforacije debelog crijava u području fleksure hepatice ne mogu reći kada je, kako je i zbog čega nastala. Međutim, mogu vam reći da, ako je perforacija bila mala i eventualno pokrivena nekom drugim organom u trbušnoj šupljini(jetra !? jer se fleksura hepatica nalazi u podrućju jetre), sadržaj crijeva je mogao malo po malo istjecati u peritonealnu šupljinu ne izazivajući pri tome jake i alarmantne simptome, ali je ipak doveo do upale peritoneuma koja je dugo trajala(inveterata). Područje hepatalne fleksure se nalazi vrlo daleko od moračnog mjehura i ne postoji nikakav mogućnost da je nastala za vrijeme operacije mokračnog mjehura. Najčešći uzrok spontane perforacije debel0og crijeva u starijoj dobi su divertikli debelog crijeva. To su proširenja debelog crijeva poput male vrećice koji nema ju mišićnu stijenku nego samo tanku sluzničku stijenku i lqako preforiraju, često i od manje upale. Nastaju tijekom života kao posljedica degenerativnih procesa i vrlo su česta pojava kod starijih ljudi. Sigurne odgovore na sva vaša pitanja možete dobiti od liječenika koji je radio obdukciju vašeg oca. Nalaz obdukcije se na jednostavan zahtje izdaje obiteljima umrlih u bolnici. Budući je vaš otac umro od komplikacija nakon operacijskog zahvata u bolnici, zakonska je obaveza učiniti obdukciju.