Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


polip-biopsija


Autor Poruka

Lidija

03.03.2006. 21:12

Poštovani,
mom ocu nakon kolonoskopije ustanovljen je na 28-tom cm od mukokutarne granice polip,promjera glave 2,5 cm. Učinjena je biopsija glave polipa na tri mjesta . Nalaz biopsije je: na jednom uzorku radio se o sluzi s polimorfonuklearima i malom rastrganom komadiću sluzi debelog crijeva dok drug dva uzorka su dijelovi tumora/polipa s displazijom III. stupnja. Liječnik je preporučio odstranjenje polipa (uskoro očekujemo).
Zanima me nakon odstranjenja polipa kakvo je daljnje liječenje i prema Vaše mišljenju da li postoji tj. kolika je šansa da se ipak radi o raku debelog crijeva.
Unaprijed zahvaljujem .

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.03.2006. 08:35

Budući je u jednom dijelu polipa nađena displazija visokog stupnja, što je praktično karcinom in situ, najvjerojatnije se u drugim dijelovima polipa, obzirom na veličinu, već nalazi i invazivni karcinom. Zbog toga je potrebno odstranjenje polipa u cjelosti, a pretpostavljam da će biti učinjena reskcija dijela debelog crijeva(radi se o sigmoidnom kolonu) i pripadajućeg mezenterija(radi pregleda limfnih čvorova). Nakon patohistološke analize samog polipa, njegove baze, dubine prodora eventualnog invazivnog tumora u stijenku crijeva i analize pripadajućih limfnih čvorova moći će se sa sigurnošću reći da li se radi o invazivnom karcinomu i kojem stadiju, pa će se prema tome odrediti i eventualno daljnje liječenje. Prije operacijskog zahvata bilo bi potrebno učiniti totalnu kolonoskopiju ili barem irigografiju da se utvrdi ima li i na drugim dijelovima crijeva polipa, budući su polipi često multipli.