Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


s.o.s.


Autor Poruka

Prestrašena

10.02.2006. 14:38

Poštovani,

Jako se bojim. Imam 19 godina. Moja mama je u 41. godini života imala karcinom debelog crijeva. Prekasno smo saznali, pa nažalost doktori nisu uspjeli pomoći. S djedom (tatin tata), je bila ista stvar, ali sa bubrezima. Zanima me da li je kod mene veći rizik za obolijevanje od raka nego kod onih koji nisu imali ovakav slučaj u užoj obitelji? Osim toga, zadnjih mjeseci mi je stolica čudna, čas imam vrlo mekanu stolicu(pa i proljev), a čas je toliko tvrda da ne mogu obaviti zahod. Stalno sam napuhnuta i to mi već ide na živce. Gotovo svaki dan osjetim "krkljanje" kroz želudac, sve do kraja probavnog trakta -što se i čuje, bez obzira jesam li gladna ili ne. Inače mislim da se hranim zdravo, ali otkad sam na faksu češće konzumiram hranu s aparata. U nekih tjedan dana mi je stolica postupno promijenila boju od svijetložute do tamno narančaste. To je završilo prije nekoliko tjedana, a sada znam primjetiti crvenu boju. Povremeno u normalnoj stolici primjetim sluz. Ponekad znam osjetiti jaku bol u rektumu. To se događa jako rijetko, ali kada se dogodi, bol je silovita. Traje nekoliko sekundi i onda prestane, naglo kao što se i javila. Također osjećam bolove u donjem dijelu trbuha koji ne spadaju u menstrualne tegobe. Ima li sve ovo kakve veze sa stresom, jer u zadnje vrijeme sam stvarno opterećena? Užasno me je strah. Ako mi preporučite pretrage, molim Vas recite da postoji i neka manje ponižavajuća i manje invazivna od kolonoskopije, jer me je užasno sram i jako se bojim! Upomoć!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.02.2006. 16:57

Ne trebate se bojati! Kod vas ne postoji ništa veća opasnost od odboljevanja od raka negoli kod bilo koje druge zdrave osobe. Navedeni slučajevi raka u vašoj porodici su slučajni i nevezani te nemaju utjecaja na vaše zdravlje.
Poteškoće koje opisujete sa stolicom i osjećajem u tbuhu mogu biti posljedica raznih poremećaja. Zbog toga morate otići na pregled i pretrage. Niti jedna pretraga nije ponižavajuća nego je usmjerena da se ustanovi dijagnoza i provede odgovarajuće liječenje.