Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 266 | Broj poruka: 868

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Zagreb, Vinogradska 29


Polipektomija, rez.biopsije i ponovni simptomi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

JovanaJoka

16.10.2019. 12:25

Postovani,
Imam 35 godina, krajem juna meseca radjena mi je kolonoskopija i polipektomija. Uklonjen je polip i rezultati biopsije su sledeci :
Mikroskopski opis
Polipoidni isecak karfiolastog oblika sa jasnom lobulizacijom povrsine, maksimalnog promera 18mm i jako trosne konzistencije sivo-smedje prebojenosti, koji na jednoj od strana pokazuje deo baze, ali ne i peteljku (HE, serija preseka)
Histomorfoloski se uocava tubularni adenom koji retko pokazuje vilozne strukture i u povrsinskim delovima pokazuje cesto podrucija sa visoko stepenom epitelnom displazijom, ali se ona ne vidi u dubokim delovima polipa.
Inserciona strana polipa je bez epitelne displazije sto moze ukazivati na radikalnost polipektomije.
PHDG/ZAKLJUCAK
ADENOMA TUBULARALE COLI.
DYSPLASIA EPITHELIALIS GRAVIS (gradus II-III)
Visoko stepena epitelna displazija vidi se u oko trecine pregledanih mikroskopskih polja, pretezno u superficijalnim podrucijima.
Deo baze se jasno vidi i u tim zonama pokazuje samo hiperplasticnu mukozu sto moze upucivati na radikalnost polipektomije (RO).
Zakazana mi je kontrolna kolonoskopija za 12 meseci
Zanima me Vase misljenje za ovaj nalaz, ali i savet, jer mi se nedavno ponovo javlja sluz u stolici, ali bez vidljive vece kolicine krvi (sto je i bio simptom pre intervencije)
Veliko hvala

Katarina Antunac, dr. med.

17.10.2019. 16:35

Poštovana,
nalaz nije pokazao zloćudnu bolest, međutim, trebate se redovno kontrolirati. Sluz sama po sebi nije opasna ali ukoliko bi se ponovo javila krv u stolici ili ako dođe do promjene u odvajanju stolice tipa izmjene proljeva i zatvora, više stolica na dan, bolova pri odvajanju stolice, javite se liječniku radi kolonoskopije i ranije.

JovanaJoka

18.10.2019. 00:00

Hvala najlepse na odgovoru i savetu