Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak debelog creva (Postoperativni tretman)


Autor Poruka

BNena

23.02.2011. 23:56

Postovani doktore, pre dva mjseca, mojoj majci je dijagnostifikovan rak debelog creva, patohistološka dijagnoza: ADENOCARCINOMA INVASIVUM RECTI. (Srednje diferencirani), doktor je predlozio operaciju koja je uspesno urađenja.

Doktor je rekao da ne bi trebala na hemoterapiju a otpusna lista kaze sledece:

Dijagnoza : C20 Neoplasma malignum recti
Operativna intervencija: resectio recti anterior suprasphinterica et ATT cum stapler TA 60 et EAA 31. Lavage. Drainage
Stanje pri otpustu : poboljano
Radna sposobnost : NPL
Terapija : Ranital, analgetika pp.

Doktore, zeleo bih Vase misljenje o samom op. zahvatu i misljenje da li je sve ovde uredno i da li bi trebala na hemoterapiju.

Unapred zahvalan!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.03.2011. 14:30

Dobro je da je bilo moguće samo odstraniti tumor i ostatak crijeva spojiti, tako da vaša majka nije dobila "vrečicu". Međutim to ništa ne znači za prognozu i eventualno potrebno dodatno liječenje. Za prognozu i određivanje dodatnog postoperacijskog liječenja važno koliki je bio tumor, zapravi koliko duboko u stijenku crijeva je tumor prodro i da li je zahvatio okolno masno tkivo ili možda peritoneum ili okolne organe(vagina, mokračni mjehur, jajanici, maternica idr.) i da li su okolni limfni čvorovi već bili zahvaćeni metastazama tumora i koliki broj limfnih čvorova je prilikom operacije izvađen. Te podatke ne navodite pa vam ne mogu niti ništa konkretnije odgovoriti na vaše pitanje. Za te podatke trebate pitati liječnika kirurga koji je vašu majku operirao ili ih potražiti na patohistološkom nalazu, odnosno pitati patologa koji je gledao preparata poslije operacije.