Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak debelog crijeva??


Autor Poruka

monika

28.04.2006. 20:48

Poštovani,
nakon što je mama odradila kolonoskopiju s nalazom da je na 30 cm nađena opstrukcija lumena cirkularnim TM zakazana joj je operacija. Možda
sam nešto i krivo napisala jer mi je mama telefonom čitala nalaz i nije mi mogla ništa više reći jer ni njoj zapravo ništa nisu mogli reći do nalaza biopsije uzetog tkiva, osim da joj je na jednom dijelu crijevo toliko suženo da liječnik nije mogao vjerovati kako je uopće mogla imati stolicu. Zanima me, ukoliko Vam je išta jasno iz moje poruke, da mi kažete što je to opstrukcija lumena, i ukoliko dijagnoza bude rak debelog crijeva, kakve su prognoze za budućnost. Nije mi jasno često spominjanje petogodišnjeg preživljavanja..Što to znači, da osobe kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva imaju najviše pet godina života? Molim Vas da mi to pojasnite jer sam uplašena i zgrožena činjenicom da bih u roku pet godina mogla izgubiti mamu.
Također je otkriven i jedan polip.
Unaprijed se zahvaljujem na Vašem vremenu i odgovoru!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.04.2006. 12:38

Opstrukcija znači zatvaranje, u ovom slučaju otvora debelog crijeva. Patohistološki nalaz tkiva uzetog biopsijom s mjesta suženja će pokazati da li se radi o tumoru i koje vrste. Međutim, svakako je potrebna operacija koja će pokzati točnije o čemu se radi, koliko je bolest proširena, da li su zahvaćeni limfni čvorovi i što je najvažnije otkloniti će suženje debelog crijeva. Tumor je najvjerojatnija dijagnoza. Petogodišnje preživljenje je medicinskostatistički pojam koji znači postotak bolesnika koji su živi 5 godina nakon operacije ili postavljanja dijagnoze određenog tumora u određenom stadiju. Koristi se da bi se mogli usporediti rezultati liječenja kod različitih stadija istog tumora ili rezultati liječenja istog stadija različitim načinima liječenja. Tim pojmom se također izražava i prognoza za svaki pojedini stadij tumora i način liječenja.
Na primjer petogodišnje preživljenje od 75% znači da 3/4 bolesnika s nekim tumorom u nekom određenom stadiju i liječenih nekim određenim načinom živi 5 i više godina.

monika

01.05.2006. 20:07

Najljepše se zahvaljujem na tako brzom odgovoru..