Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak debelog crijeva


Autor Poruka

Gogo

04.09.2008. 12:00

Poštovani! Molim Vas da mi pojasnite zašto nije moguća transplatacija jetre u bolesnika kojem je metastaza zauzela kompletnu jetru? Mojoj supruzi odstranjeno je kompletno debelo crijelo i 3/4 jetre zbog metastaze. Ostala je 1/3 jetre sa metastazom. Prognoze nisu zadovoljavajuće i meni ne preostaje ništa drugo nego da pokušam naći povoljnije riješenje. Ne mogu i ne želim se pomiriti sa izjavama da joj je preostalo godinu ili dvije života, ona je mlada, ima samo 28 godina, i siguran sam da postoji nekakva terapija za ozdravljenje jetre. Molim Vaš savjet u vezi daljnjeg liječenja. Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.09.2008. 23:25

Transplantacije jetre se izvode samo kod bolesti i stanja u kojima se transplantacijom jetre može postići izliječenje s visokom sigurnošću. Na žalost, kod vaše supruge igledi za izliječenje su minimalni budući je velika vjerojatnost(više od 80%) da već postoje i metastaze u drugim organima(pluća, kosti, limfni čvorovi) koje sada nisu evidentne, ali će u daljnjem tijeku bolesti postati evidentne. Također, nakon transplantacije jetre kod bolesnika s metastazama u jetru, kod većine se metastaze pojavljuju ponovno u novoj jetri jer su zloćudne stanice prisutne u cirkulaciji. Dodatno, nakon transplantacije jetre potrebna je i imunosupresivna terapija da bi se spriječilo odbacivanje jetre od strane organizma, a imunosupresivna terapija ubrzava razvoj metastaza u drugim organima i ubrzava napredovanje tumora i neminovni loš završetak. U ovo trenutku, zapravo nakon oporavka od operacijskog zahvata, jedina mogućnost liječenja koja vašoj supruzi pruža izglede za produljenje života je kemoimunoterapija bevacizumab-om("Avastin"blunk + irinotekan + 5-fluorouracil + leukovorin. Nkon navedene kemoimunoterapije postoje i druge mogućnosti za kemoimunoterapiju cetuximab-om("Erbitux"blunk + oksaliplatin.