Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Uplasena


Autor Poruka

Alda

29.06.2006. 05:14

Na pocetku bih htjela da se zahvalim jer sam mnogo naucila iz dosadasnjih tekstova o polipima.
Moj otac (72 godine) je prije godinu dana hitno operisan-odstranjena je zucna kesica i slijepo crijevo koje je bilo puno fekalija i prijetilo da prsne. Prilikom operacije nisu mu stavili tzv. "carape", te se nakon sedam dana stanje iskompliciralo i dobio je emboliju. Oporavak je bio dug i tezak, jer se nakon toga pojavio i secer pa mu je ukljucen insulin. Dva mjeseca unazad ponovo su poceli bolovi u stomaku i neuredne stolice (ponekad proljev a ponekad zatvor-bez krvi u stolici). Prije dvije sedmice radili su mu kolonoskopiju ali samo prvih 30 cm i taj nalaz je uredan. Na tridesetom centimetru vise se nije moglo proci, doktor kaze da je u pitanju neko zacepljenje. Prije sedam dana radjena mu je iriogr... nisam upamtila naziv nalaza i pozalo se da je rijec o polipima ali doktor sumnja na tumor jer gubi na tezini i slabi krvna slika.
S obzirom na svo dogadjanje u proteklih godinu dana on je jako slab i iscrpljen.
Da li se po vasem misljenju radi o pilipima i koliko je moguca operacija u njegovom slucaju
Hvala Alda

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.07.2006. 20:32

Prema vašem opisu najvjerojatnije se radi o polipima ili već i tumoru debelog crijeva. Operacija je nužna za rječenje problema. Da li je operacija moguća kod vašeg oca to će utvrditi njegov liječnik internis i anesteziolog. Ovim putem je nemoguće dati bilo kakvu ocjenu stanja vašeg oca.