Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


savjet za rak debeleg crijeva


Autor Poruka

tahira

05.03.2007. 01:28

pozdrav
Tražim savjet kako si sama pomoći u slijedećem slučaju. Zenska sam osoba stara 44 godine.Dijagnosticiran mi je karcinom debelog crijeva. Operativnim putem mi je odstranjen dio rektuma koji je bio zahvaćen upalnim procesom odnosno izvrsena mi je ABDOMINOPERINEALNA LAPROSKOPCIJSKA AMPUTACIJA REKTUMA.
PH nalaz mi je ADENO Ca (dukes C-dobro diferencirani).
Od sutra krećem na terapiju zračenja u kombinaciji sa kemo terapijom. Molila bi vas da mi pomognete da to sto bolje prebrodim, savjetom o ishrani ili eventualnim vitaminskim koktelima. Dobivam sa raznih strana svakakve savjete tako da sam se izgubila i vise ne znam sto napraviti. Voljela bi čuti stručno misljenje ili savjet osobe koja je sve to prošla ili sada prolazi.
Unaprijed zahvaljujem
Tahira

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.03.2007. 00:20

Savjetujem vam da informacije o načinu ishrane za vrijeme zračenja i kemoterapije zatražite od liječnika koji je isplanirao vaše liječenje i koji će pratiti njegovo provođenje. Inače bolesnicima u tijeku liječenja od zloćudnih bolesti, kao i nakon završeta liječenja savjetuje se držati općenitih preporuka zdrave prehrane: Smanjiti ukupnu potrošnju masnoća osobito zasićenih masti i kolesterola. Prednost treba dati biljnim uljima, osobito maslinovom i biljnim mastima. Jesti hranu bogatu vlaknastim tvarima kao što su zrnje žitarica, mahunarke, voće i povrće(za vrijeme zračenja probavnog trakta ovu hranu ipak treba izbjrgavati). Uključiti u dnevnu prehranu namirnice bogate vitaminima C, E i beta karotenima. Jesti što više biljaka iz roda krstašica, a to su brokula, prokulica, cvjetača, korabica, kelj, kupus i slično. Biti vrlo umjeren u potrošnji alkohola. Izbaciti iz prehrane usoljene, dimljene i nitritima konzervirane namirnice. Uzimati više manjih obroka na dan, najmanje 5. Ukupnu kalorijsku vrijednost hrane uskladiti s dnevnom potrošnjom energije, kretati se što više. Održavati redovitu probavu i stolicu. Upotrebljavati što je moguće više svježeg povrća i voća. Prednost dati bijelom mesu kao što je riba, osobito plava, piletina, puretina, kunić, teletina, janjetina i slično. Hranu treba pripremati kuhanjem ili pirjanjem u vlastitom soku, a izbjegavati pečenje i prženje kao i roštilj.