Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


U pomoć!


Autor Poruka

fikreta

05.03.2010. 21:05

Poštovani,
Obraćam Vam se potpuno izmrcvarena i zgranuta hladnom i okrutnom tzv bolničkom procedurom u kojoj se pacijenti za vrijeme vizite oslovljavaju prema dijagnozi a ne imenom....Krenut ću redom.
Tata je rođen 1943. godine i 09.01. 2010. mu je dijagnosticiran karcinom debelog crijeva s metastazama na jetri. 22.01. mu je napravljena desna hemikola ktomije. Intraoperativno i MSCT govori u prilog tri meta promjene u jetri. 03.03. 2010. je operiran zbog metastatske bolesti, no eksploracijom je utvrđena značajna proširenost bolesti u jetri (20-tak meta promjena) pa je zahvat samo završen biopsijom jedne meta promjene. Liječnik koji ga je operirao savjetovao je da se javimo onkologu.
Molim vas možete li mi reći koje vrijeme treba proći od kirurškog zahvata do primjene kemoterapije i možemo li i kako tražiti terapiju uz Avastin. Moram naglasiti da se tata ne osjeća dobro, nema teka, ima svekodnevne temperaturu oko 38 stupnjeva. Za tri dana tata će biti otpušten iz bolnice, ne znam kako se boriti protiv temperature i bolova. Bojim se kako će reagirati na kemoterapiju. Vidim da je i tatu strah. Postoji li neko mjesto ili udruga gdje možemo dobiti psihološku pomoć i neke praktične savjete vezane za olakšavanje svakodnevnih tegoba ( tipa mučnine , povraćanja ili nedostatka fizičke i psihičke snage)
Živimo u Zg a javili smo se na Kliniku za onkologiju na Rebru.
Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.03.2010. 22:35

Od operacijskog zahvata do početka kemoterapije, treba proći najmanje 6 tjedan. U tom vremenu će se smiriti sve navedene tegobe. Naravno da uz kemoterapiju možete tražiti bevacizumab("Avastin"blunk. On se nalazi na listi lijekova HZZO i primijenjuje se u prvoj liniji liječenja metastatskog karcinoma debelog crijeva u kombiniaciji s kemoterapijom, najčešće po shemi FOLFIRI. Savjete, a donekle i psohološku pomoć ali ne stručnu, možete potražiti u društvu kolostomičara to jest bolesnika koji su operirani na debelom crijevu koje je osnovano pod pokriviteljstvom Hrvatske lige protiv raka i ima podružnice u više gradova hrvatske. Za stučnu psihološku pomoć morati će se obratiti psihijatru ili kliničkom psihologu u bilo kojoj psihijatrijskoj bolnici ili ambulanti. Također se, nakon otpusta, obratite svojem liječniku primarne zdravstvene zaštite koji će vašem ocu prepisati lijekove protiv bolova, za regulaciju stolice te lijekove za pojačanje apetita i preparate enteralne prehrane za brži oporavak i povratak izgubljene tjelesne mase.