Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HER-2/neu:+++ (ponovo)


Autor Poruka

Ante

18.05.2006. 08:55

Poštovani gos. Tomek !
Nedavno sam Vas molio za Vaše mišljenje u svezi dijagnoze ( ponovljena dijagnoza u donjem dijelu teksta) na što sam dobio odgovor koji nam je dosta pomogao da se pravilno nosimo sa ovim problemom.
Od tada redovito pratim vaše odgovore na ovom forumu i čestitam Vam prije svega na Vašim iskrenim i preciznim odgovorima ne ublažavajući ih u nikakvim rukavicama. Nekome to vjerojatno neće odgovarati, ali meni osobno puno znači kada unaprijed znam što me očekuje i kako se boriti protiv toga.
Ja ponovo koristim priliku kako bih Vam postavio još neka pitanja koja me interesiraju za moju suprugu.

DIJAGNOZA :
Sanja god. 1970. ( zamjećena kvržica početkom 9 mj 2005. god)
Dg. Ca mammae I.dex T1N0M0
St post mastectomia subcutanea I. Dex et reconstructio
mamame I. Cum lobo miocutaneo LD et implanti

11.11.2005. učinjen gore navede op.zahvat
PHD: Tumor veličine 1.5 cm CDI i CLI,
Histološki gr III, nuklearni gr III,
IHC određivanje ekspresije SR : ER i PgR negativni
HER-2 / neu : +++ na svim tm stanicama
Aksila: 0/2
Isječak nalaza druge biopsije poslije oper. zahvata
1. Tkivo dojke 12:8 cm s kožom na površini - Tumorsko tkivo nije nađeno
2. Materijal označen kao aksila je masno tkivo promjera 3 cm u kojem se nađu 2 limfna čvora promjera 0,5 i 0,9 cm . ? Tumorsko tkivo nije nađeno, radi se o reaktivnim limfnim čvorovima

TRENUTNA TERAPIJA od 18.siječnja 2006.
S obzirom na PHD i vrstu op. zahvata, premenopauzu indicira se adjuvantna sustavna terapija : kemoterapija s antraciklinima.
Dodatno će se razmotriti ev indikacija za postop. Radioterapiju radi manjeg broja pregledanih L. čvorova.



Supruga je trenutno završila sa kemoterapijom, ovih dana čekamo poziv na dogovor za radioterapiju.
Mene interesira kako dalje ?
Kada se vade novi nalazi ?
Dali je to vađenje tumorskih markera, možda magnetna rezonanca ili možda nešto drugo ?
Primijetio sam da često spominjete tezu da kod osoba sa dijagnosticiranim HER-2 +++ karcinomom dojke prosjek preživljavanja je 3 godine nakon operacije. Dali je ista statistika i kod pacijenata kod kojih nije dokazano da je karcinom metastazirao (kod moje supruge zbog nedovoljno testiranih limfnih čvorova to ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali mi čvrsto vjerujemo da nije metastazirao). Možda se ja zavaravam, pa je to ipak oblik koji sigurno negdje drugdje ponovo počinje rasti i kao ga otkriti . Što kaže Vaše iskustvo oko ovog pitanja.
Ako je praksa pokazala da se on sigurno ponavlja , interesira me na kojim organima najčešće ponovo napada?
Kako često vršiti kontrole ?
I za kraj - Kakva bi po Vama trebala biti sljedeća terapija ( dali forsirati primjenu herceptina makar ga sami iz financirali)
i što Vi otvoreno mislite kod ovakvih pacijenata kada možemo malo odahnuti i dali uopće mogu odahniti ili me čekaju sve teža vremena.
Uz srdačan pozdrav unaprijed zahvaljujem !

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.05.2006. 23:01

Poštovani gospodine Ante,
Ne mogu Vam, na žalost, dati puno više informacija nego u prvom odgovoru. Naveo sam da vaša supruga ulazu u grupu bolesnica sa srednjim rizikom, ali da nesiguran status pazušnih limfnih čvorova i HER2 pozitivnost unose dodatnu nesigurnost. To znači da je kod vaše supruge vjerojatnost da preživi deset godina bez ikakvog liječenje osim operacije 62%-70%. Provedena adjuvantna kemoterapija s antraciklinima vjerojatnost desetgodišnjeg preživljenja je podigla na 72%-80%, vjerojatnost desetogodišnjeg preživljenja bez povrata bolesti je 60%-66%. Da je u adjuvantnom liječenju upotrebljena kemoterapija koja je uz antracikline sadržavala i taksane ta bi vjerojatnost bila veća za još 3%-4%. Također, prema rezultatima HERA studije, primjena Herceptina u adjuvantnom liječenju povećala bi vjerojatnost, prema mojoj procjeni, za dodatnih 4%-6%. Inače nema nikakvih novosti u preporukama za adjuvantno liječenje Herceptinom. EMEA je svoju raspravu o tom problemu i donošenje smjernica odgodila za srpanj, 2006. Na temelju gore navedenog morate sami donijeti odluku o liječenju Herceptinom. Podatak o prosječnom preživljenju bolesnioca s HER2 pozitivnim tumorima od 3 godine nakon operacije odnosi se na bolesnice sa zahvaćenim pazušnim limfnim čvorovima. Za bolesnice s nezahvaćenim limfnim ćvorovima nema pouzdanih podtaka. Svakako bih preporučio da kod vaše supruge bude provedena lokoregionalna adjuvantna radioterapija - zračenje radi maksimalnog smanjenja rizika od pojave lokalnog recidiva.
Najčešća mjesta na kojima se tumor ponovno javlja su limfni čvorovi, metastaze u kostima, parenhimnim organima(pluća, jetra, jajanici), lokalni recidiv i metastaze u mozak koje su kod bolesnica s HER2 pozitivnim tumorima češće nego kod bolesnica s HER2 negativnim tumorima jednakih ostalih karakteristika. Novi primarni tumor u drugoj dojci također se češće javlja kod žena koje su već imale tumor u jednoj dojci.
Nakon završenog adjuvantnog liječenja vaša će supruga odlaziti na periodične kontrolne preglede k svom onkologu(u prvoj godini sva 3 mjeseca, a nakon toga svakih 6 mjeseci). Istraživanja su pokazala da nema koristi od intenzivnih kontrola i čestog vršenja velikog broja pretraga u svrhu ranog otkrivanja metastaza. Nema razlike u preživljenju bolesnica kod kojih se, intenzivnim i čestim pretragama, metastaze otkriju u asimptomatskoj fazi i tada primjeni dodatno liječenje u odnosu na bolesnice kod kojih se prvo pojave simptomi za koje se naknadnim pretragama otkrije da su uzrokovani metastazama i tek tada primjeni dodatno liječenje. Prema tome kontrole se satoje od kontrolnog pregleda onkologa, a dodatne pretrage se vrše samo ako se pregledom utvrde nekakve nepravilnosti ili ako se pojave nekakvi simptomi. Jedino se preporuča jedamput godišnje u učiniti mamografija zdrave dojke.
Nadam se da sam vam ovim odgovorom pružio datane informacije koje će vam biti korisne za daljnje odluke i ponašanje, mada nisam siguran da sam vas i umirio.