Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - tumačenje rezultata biopsije


Autor Poruka

Katarina Antunac, dr. med.

22.05.2020. 10:30

Poštovana Bijanka,
radi se o malom, hormonski pozitivnom Her2 negativnom tumoru niskog proliferacijskog indeksa koji je u potpunosti odstranjen, nije se proširio u limfne čvorove pazuha niti u druge organe. Kao što ste i sami zaključili, to su sve dobri prognostički pokazatelji.
Prijedlog je da se preventivno prima i hormonska terapija, kako bi se smanjio rizik povrata bolesti i to lijekovima iz skupine inhibitora aromataze (AI)
Temeljem dostupnih mi podataka, u potpunosti se slažem s tom odlukom. Radi se, dakle, o lijekovima koji blokiraju sintezu hormona koji hrane tumor. Jako su učinkoviti, smanjuju rizik povrata bolesti i uglavnom se dobro podnose. Uzimaju se jednom na dan, plan je kroz sljedećih 5 godina. Od nuspojava najčešće su bolovi u zglobovima, ponekad se javlja i umor, valovi vrućine, slabljenje kose... a mogu i uzrokovati, ili pogoršati postojeću osteoporozu . Bitno je prije početka liječenje provjeriti gustoću kostiju denzitometrijom, uvesti preventivno kalcij i D vitamin, a ovisno o nalazu i još neku drugu terapiju te održavati tjelesnu aktivnost.


Bijanka

22.05.2020. 12:35

Poštovana Dr Antunac hvala Vam mnogo na Vasem vremenu, brzom i detaljnom odgovoru.