Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


erythema multiforme


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirela1981

05.04.2014. 19:05

POSTOVANI
Imam 32 god. I prije 5god dijagnosticirana mi je erythema multiforme,nikad od strane lijecnika bilo opce medicine i specijalista nisam dobila apsolutan odgovor i bilo kakvo rjesenje,ne znam vise kako si pomoci,cijele ruke i noge su mi u oziljcima od starih rana i novih,izgledam kao pas dalmatinac sad, ne znam sto da pijem,cime da mazem i kako da izlijecim,probala sam i alternativnu medicinu i nije bilo pomoci,inace nikad nisam bila bolezljiva pa me nemam cak ni glavobolje,prije dva dana sam opet po tko zna koji put dobila osip od vodenih plikova koji poslije izadju u ranicu u obliku mete a oni plikici na tabanima i rukama jako bole tako da ne mogu da hodam i primorana sam da me netko obuce i da mi jesti jer me boli pa ne mogu sama,pretage sam radila i nalazi su mi uredu,cak sam slala na infektologiju u Zg Fran Mihaljevic al sve je ured,da li postoji mogucnost i nacin da doznam sta ju uzrokuje ????Da li ima jos tko u Hrvatskoj ovu bolest da znate?Hvala Vam puno s Stovanjem Mirela V.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.04.2014. 21:10

Potencijalni uzroci ove bolesti su različiti: virusne infekcije (herpes simplex), bakterijske infekcije (M. pneumoniae), gljivične infekcije, lijekovi (sulfonamidi, antibiotici, NSAR, sedativi, antimalarici i dr.), autoimune bolesti (SLE) itd. U oko 50% slučajeva ne može se utvrditi uzrok i to je vjerojatno slučaj kod Vas. Bolest obično obilježavaju česta vraćanja (recidivi) i to se morate pomiriti.


anonim702

11.07.2015. 12:55

pozdrav,
ovo je moj pokušaj objave teksta pa ću skratiti jako. nadam se da će ovaj put objaviti.
uglavnom meni je dijagnosticirana ista bolest. Nisam sigurna što su tebe slali u zaraznu s obzirom na to da sam se ja liječila na šalati i doktor koji me liječio je super (naravno prvo sam obišla , sveti duh, zaraznu i vinogradsku dok moja doktorica opće prakse čim me vidjela nije zaključila da to može biti jednimo autoimuno i da idem hitno na šalatu).
ne znam dal si uspijela do sada već i saznati nešto više o bolesti ali ono što sam ja uspijela saznati je da je to autoimuna bolest/stanje... kod mene ide slijedom da prvo dobijem herpes (s kojim živim od svoje četvrte godine bez ikakvih problema ali eto jednog dana me spopalo i ovo uz to ) i nakon otprilke desetak dana dobijem plikove.
znači neznam koliko ću ti ja pomoći ali mozda bi ti mogla laicki objasnit (ako sam i ja dobro shvatila) nastanak plikova bar kod mene..... imas temeljnu bolest (virus herpesa, bateriju neku itd) od koje ti same nebi bilo nista opasno i samim time ti je tvoj imunoloski sustav već aktiviran u borbi protiv virusa i stvara antitijela na taj virus, ukoliko nakon toga,a nastupi i drugi neki čimbenik (kod mene je to stres jako) tijelo ti reagira kao da je jos u fazi napada od nečeg i dalje proizvodi antitijela no virusa više nema pa ti tijelo nema što napdat i onda "napada" (ne napad u klasicnom smislu nego ta antitijela moraju na neki način negdje a koliko sam shvatila vole to područje između slojeva kože) tebe.
koliko sam čitala po netu 85 % ljudi su nosioci herpes simplex virusa no ne izbijaju svima na usnici primarni plikovi. Mene su testirali na oba herpes virusa.
ja sam profilaktički pila preko godinu dana aciklovir (herpleks i viroleks tablete) i super je dok ih pijem no s obzirom da se virus herpesa teško istrijebi po prestanku ja dobijem opet herpes (no da se pohvalim zadnji herpes sam odradila bez recidiva erythema). znam da je ovo laički i molim doktora da me ispravi u svemu sto je netočno. Pozdrav i sretno

Elez4

06.04.2016. 09:45

Pozdrav, Majka sam desetogodišnje djevojčice koja ima erythema multiforme. Prvi put joj se pojavilo prije dvije godine u proljeće. I onda se ponavljalo u razmacima od tri mjeseca. Svaki put joj se javi na šakama,a u prošlom ataku joj se proširilo na koljena,laktove,obraze i na uške. Uzročnik je ne poznat,ali smo taj put proveli terapiju antibioticima (infectocillin) i lokalno tekući puder mixuda alba po preporuci dermatologa i u narednih nekoliko dana se sve povuklo. Unazad nekoliko dana joj se pojavilo ponovno,ali nakon godinu dana. Nadam se da će joj i sad ova terapija pomoći. susječam sa svima koji imaju ovu dijagnozu i nadam se da će nekome biti od koristi ova poruka.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.04.2016. 15:35

Kod Vašeg djeteta vjerojatno je riječ o tzv. idiopatskom obliku kod kojeg uzrok nije poznat i koji nalazimo u 50% svih slučajeva. Ako ova terapija ne pomogne, trebalo bi pokušati s kortikosteroidima u obliku krema.