Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


KOPRIVNJAČA KOJA NE PROLAZI


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lidija.p.

23.03.2022. 12:06

Pozdrav ...3.1.2022 sam primila 3 bosster dozu moderna cjepiva .dva tjedna(14.1..2020) nakon toga na tijelu mi se pojavila koprivnjača koja jako svrbi ,žari i otekne.Također sam imala blago oteknuće i crvenilo ,žarenje ušiju ,otećenost ,usana ,očiju ,zglobova.,teškog gutanja(bol u grlu kao da imam noževe) .Tri puta sam išla na hitnu oridinar je Solumedrol,Sinopen i Dexa injekcije.Od tih inekcija mi je skočio otkucaj srca (125)..Terapija Normabel 2mg..Prvi pregled deramtologa dobijam Nixir 20 mg 2x2 kroz 10 dana ,Minimalno poboljšanje..I PAUZA dva tjedna te vađenje krvi (ige,anti-tpo ,anti-tg,TSH,ft3,ft4,ASLO TITAR,ANF,ENA) ,nema više oteknuća zglobova ,ušiju usana.,koprivnjača se smanjila ali još je ima ,svrbež ,,i blage urtike,koje se jave nakon tuširanja predvečer ,pa sutra nema ništa pa opet malo i tako u nedogled,,čitila sam lice neki dan bila crvena ko rak za 100 min sve se povuklo , nisu toliko jako crvene te brzo izblijede.Sve ove pretrage su uredne ,samo mi pokazuju AMBROZIJA <0.10 .Jučerašnja kontrola kod dermatologa,veoma neugodna od strane doktorice"ONA NEZNA ŠTO JE MENI,EVO TI NEKE TABLETE desloratadin I MOŽEŠ IĆI" Jedva sam ju nagovorila da me pošalje na epikutano testiranje.Moje je pitanje od čega bi mogla biti ta koprivnjača.?Dali je to posljedica cjepiva ?Jedino što sam bila tog 14.1 u kontaktu sa slamom ,prašinom i životinjama ali na nalazu piše neg na životinjsku dlaku ,prašinu.Molim vas odgovor već ludim ,meni te tablete ništa ne pomognu jer one su za alerg.rinitis pečenje očiju curenje nosa a ja to uopće nemam.Što mi savjetujete imam 34 godine,

Borna Pavičić, dr. med.

05.04.2022. 10:40

Poštovana, ovdje se sada radi o kroničnoj spontanoj urtikariji koja je kod odraslih najčešće idiopatska (BEZ POZNATOG UZROKA). Moguće je da se radi i o reakciji na cjepivo ili neki infekt. Terapija antihistaminicima je ispravna; doze se mogu povećavati do četverostrukih, a terapija se mora uzimati kontinuirano.
Nalazi obrade su uredni. Preporučam redovite kontrole kod dermatologa-alergologa kako bi se terapija modificirala sukladno stanju na koži .

lidija.p.

11.04.2022. 21:10

Hvala na odgovoru još jedno pitanje
Prije 2 mjeseca sam počela popravljati zube ,popravljala sam donje desne trojku četvorku i peticu
Te gornju 2 i trojku.
Sve je bilo ok ,prije nekih tjedan dana počela sam osjećati okus željeza na desnoj strani gdje su mi stavljene plombe ("željezne"blunk na (3 4 i 5)
Okus metala se "proteže " od jezika desno sastrane,. Redovno održavam higijenu zuba ,čistim koncem te koristim vodicu za ispiranje.Krvni nalaz uredan od 1 mjeseca ove godine
Nema okusa željeza u cijelom ustima već samo na tome dijelu.Nisam trudna , pušač sam i bolujem od urtikarije već 3 mj trenutno sam na pretragama i do nedavno sam pila (prije 10 dana) antihistamine ,Escontral Direkt te Nixir ..Trenutno imam na leđima 7 dan flastere pošto mi je rađen Epukutani test.,sutra idem na skidanje.Do sada sam samo pozitivana na mješavinu tekstilnih boja ..
Moje pitanje glasi odakle taj metalni okus i od čega se to pojavljuje i kako ga spriječiti?
Hvala

Borna Pavičić, dr. med.

26.04.2022. 10:25

Poštovana,
pitanje postavite stomatologu koji je radio plombe - ako su stavljane amalgamske plombe, pitanje je zašto one jer, kolliko mi je poznato, ta metoda je opsolentna i ne radi se više. A da li je metalni okus posljedica toga ne znam, ali pitanje je svakako za stomatologa.