Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14396

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


LSA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

NiN

30.10.2007. 17:20

Postovani,

Pre cetiri godine dijagnostikovan mi je lichen sclerosis atrophicus, mada nikada nije uradjena biopsija da bi se to i definitivno potvrdilo ( doktori je nisu trazili ). U prvih par godina lecen sam akutno ( po pojavi scleroticnih zrnaca ), i to tretiranjem obolelog mesta tecnim azotom. To bi uvek davalo dobre rezultate, i s o bzirom da nikada nisam imao nikakvih drugih simptoma ili smetnji ( crbenilo, svrab, peckanje, zatezanje ) nije mi predstavljalo veliki problem. U poslednjih godinu dana nijedno scleroticno zrnce se nije pojavilo ( da ne cuje zlo ). Svejedno, i dalje me zanima nekoliko stvari:
Da li je obrezivanje dobro resenje za ovu bolest, s obzirom da sam od dva dermatologa dobio dva razlicita odgovora ?
Da li je moguce sa sigurnoscu potvrditi ovu dijagnozu bez biopsije ?
Da li je od znacaja cinjenica da se u mom slucaju ta zrnca pojavljuju iskljucivo po liniji starog oziljka od operacije hipospadije u ranom detinjstvu ? Bukvalno se pojavljuju samo tuda ( oko orificijuma i malo na kozici ).
Sta bi mogao biti uzrok jednogodisnjeg mirovanja svih simptoma ?
Imam 28 godina i dvoje dece, nikakvih funkcionalnih ( seksualnih ) problema, a LSA mi je dijagnostikovan kada sam imao 25. Na jednom od pregleda pod sifrom ( numeroloskom ) dijagnoze stoji "nespecificna dermatoza".

Dinko Kaliterna, dr. med.

07.11.2007. 09:20

Obrezivanje je metoda izbora. Biopsija nije potrebna.

NiN

09.11.2007. 16:50

Postovani,

Shvatam da je cirkumcizija metoda izbora, i nemam nista protiv nje, samo me zanima koliko je ta metoda definitivna ? Takodje, shvatio sam i Vasih ostalih odgovora da ste strucnjak za tretmane laserom, pa Vas molim da mi kazete Vase misljenje o tretmanu lichena na taj nacin ? Do sada su mi problem tretirali cryoterapijom.

Pozdrav.