Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14399

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


OFIJAZA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana (KA) - 23.g.

31.01.2003. 17:00

Pozdravljeni!
Krajem kolovoza 2001. godine prvi sam put primjetila glatke kruzne povrsine na tjemenu, tj. mjesta s kojih mi je ispala kosa. Pred par godina operirala sam cistu na jajniku, redovito odlazim na ginekološke preglede, ali konstantno imam iscjedak. Nekoliko godina sam koristila kontracepcijske tablete-Trinovum, Triquilar, Diane 35. U dogovoru s dermatologom (Nada Videnic, Karlovac) sam napravila kontrolne preglede kod ginekologa, zubara, ORL ambulanti, izvadila krv, napravila briseve grla i nosa. Ishod: ginekoloski kao sto sam ranije opisala, zubi u redu - svi sanirani, nekoliko plombi iz osnovne skole, sinusi lagano maglusavo zasjenjeni - inhalacije, krvna slika potpuno u redu, brisevi u redu. Ispadanje kose zahvatilo je cca. 20% vlasista, dodirujuci i rubove. Terapija:Fluacet-gel, Zink,B-komplex.Nakon mjesec dana kosa nice i lagano se popunjava, kvaliteta i boja iste kao prije. U ozujku 2002. godine sve se ponavlja, ispalo mi je 95 % kose. Dijagnoza: alopecija areata capill recid. U studenom je kosa vec skoro sva narasla, osim zadnjeg dijela-zatiljak prema vratu. Koristila sam svasta-zink, vitamine za kosu Natural weltha, B-komplex, Vichy dercos sampon iskljucivo za pranje, Kuth losion c i sampon, obavila pregled kod endokrinologa-nalaz u redu, Alpicort-losion, Volon A losion,
cak i tretman spravljen od korijena mlade koprive umocenog u rakiju kojim sam masirala tjeme, lavandino ulje.
Sve je izgledalo dobro, kosa je napredovala izvrsno, malo sporije na zatiljku, ali u sijecnju 2003. godine primjecujem ponovno ispadanje uz rub cela. Kosa po sredini glave koja je narasla izrazito je gusta i sjajna.
Osim svih spomenutih pretraga u razgovoru s jednim drugim dermatologom savjetovano mi je da napravim TPHA; RPA test koji je ispao nereaktivan.Zadnja pretraga -jos cekam nalaze- je mikoloska obrada i kultivacvija u mikoloskom laboratoriju KBC Salata, zbog sumnje na gljivice uzrokovane kucnim ljubimcima (iako tjeme, kaze dermatolog, ne djeluje tako). Stres nije iskljucen, iako se ispadanje ne podudara niti s jednim stresnim dogadjajem. Opcenito sam vedra osoba.
Eh da Pri kontroli hormona stitnjace htsh - II nesto snizen, ali su mi rekli da bi upravo to moglo biti uzrokovano kontracepcijom. Tablete sam prestala uzimati prije 7 mjeseci. Molim vas za savjet!
Hvala

dr. Suzana Ljubojević

11.02.2003. 10:34

Prema Vašem iscrpnom opisu radi se o žarišnoj alopeciji, a svi razlozi zbog kojih ona može nastati, osim endokrinoloških kod Vas su isključeni detaljnom obradom. Iz opisa se vidi da ste do sada upotrebljavali sve vrhunske preparate za liječenje gubitka kose. Enkorinološki uzroci, posebice ginekološki (policistični jajnici) te problemi s štitnjačom (bilo hipo ili hipertireoza) najšečći su uzroci opadanje kose u pramenovima. Nakon toga slijedi stres, bilo psihički ili fizički. Tu je važno naglasiti da opadanje kose obično nastupa ili za vrijeme trajanaja samog stresa, ili što je češće neposredno po završetku. Također i neki lijekovi mogu uzrokovati gubitak kose.
Kod Vas savjetujem učiniti trihogram (mikroskopska analiza korijena kose), da se vidi o kakvom je gubitku kose riječ. Nju možete učiniti u Trihološkoj ambulanti (Ambulanta za kosu) Klinike za kožne i spolne bolesti, Šalata 4, Zagreb (petkom). Važno da se na pregled dođe uz predhodno najmanje 7 dana neoprane kose!