Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Opadanje kose kod malog djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

boca

22.02.2017. 16:25

Postovani,
majka sam djevojcice od 4 godine, kojoj je u dobi od 2 godine koica u gornjem dijelu glave bila uzasno opala (prorijedila se), ali ne u krugovima. Pedijatrica nam je rekla da uzrok može biti pokvaren zub, infekcija, stres, gljivice, stitna zlijezda. Potom smo upuceni kod dermatologa, koja je na osnovu ucinjenih nalaza (hormoni stitnjace, brisevi grla i nosa bili uredni), te klinickog pregleda kojim je utvrdila da nema gljivica na glavi, niti pokvarenih zubica, zakljucila da se radi o telogenom efluvijumu, nepoznatog uzroka i jedina terapija je bila pantenol rastvor utrljavati svaki dan. Ja sam bila ubijeđena da je ona reagirala vrlo stresno na rodjenje seke par mjeseci unazad i da je to osnovni razlog, uz cinjenicu da je uzasno loše i neraznovrsno jela, te cesto cupala snalice sa kose i ostetila vlasi, sto je i dermatolog potvrdila. Postepeno, tokom vremena, djevojcici se kosa prilicno oporavila, iako ona ima generalno slabu kosicu, narasla je nova (citavo vrijeme je sisamo na sto kracu frizuricu da ne moramo upotrebljavati snale i gumice).
Medjutim, sada opet nakon godinu i po dana (dakle, sada ima 4,2 godine) primijetim da se kosica jako prorijedila na istim mjestima. Znači isto kao i prosli put. Opet smo uradili hormone stitnjace i uredni su. Kako ide u vrtic ovu zimu je mnogo bila bolesna, sa dvije epizode uzasno visoke temp (do 40 stepeni) koja je trajala danima, te je imala u 12. mjesecu i gnjojnu anginu, a sada i vodene kozice. Napominjem da dijete ima kronicnu opstipaciju od prve godine zivota, usljed cega se jako puno znoji (i zbog znojenja su ucinjene opsezne pretrage i sve je u redu), te Vas pitam da li je moguće da zbog opstipacije ima taj problem opadanja i prorjedjivanja kosice ili je nesto drugo u pitanju? Stvarno sam ocajna zbog toga. Unaprijed hvala na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.02.2017. 10:55

Stresni događaj (rođenje sestre) i infektivne bolesti s visokom temperaturom mogu izazvati tzv. telogeni efluvij. Kosa obično poraste sama od sebe za 3-6 mjeseci. Neke posebne terapije nema. Ne vjerujem da je opstipacija uzrok problema s kosom kod Vašeg dijeteta.