Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


1. EEG nalaz dokaz epilepsije ?


Autor Poruka

poisonri

13.12.2012. 18:20

Poštovana ,
Imam dijete od 7. godina , koje od 1,5 godine ima dijagnozu glutenske enteropatije zbog toga je na strogoj bezglutenskoj dijeti. Prije godinu i pol su mu počele jake glavobolje(uvijek se žali na prednji desni frontalni dio) sa njima mučnina i povraćanje i na kraju uvijek zaspe. Zbog toga smo tada (pred god. i pol) bili u obradi na principu dnevne bolnice. Ustanovljeno je da bi te glavobolje mogle biti migrenske i nije ordinirana nikakva terapija.Tada smo od obrade napravili Psihologa čiji je nalaz bio :problemi sa koncentracijom i grafomotroikom. Okulist, uredan nalaz ,CT uredan nalaz, EEG urednog nalaza. Otpušten bez ikakve terapije.Unazad mjesec i pol se jednu noć probudio ,došao kod nas u krevet i kao da je imao epi napad , oči otvorene pogleda uprtog ka gore, trzao se cijelim tijelom, nismo ga uspjeli dozvati, kada se smirio nastavio spavati, ujutro se ničega.Potom su se slični događaji ali kraćeg trajanja ponovili u nekoliko navrata.Opet smo otišli kod neuropedijatra ovaj put kod druge liječnice koja mu je napravila EEG u budnom stanju(uredan nalaz) i EEG nakon cijelonoćne deprivacije sna koji nalaz glasi ovako :Tijekom spavanja registrirana vretena spavanja i k-kompleksi. Registriraju se zašiljeni viševoltažni valovi u grupacijama, naglašenije frontalno desno.Povremeno se u desnim odvodima registriraju zašiljeni niževoltažni grafoelementi.Također se u više narata registriraju grupacije sporih valova desno frontalno.
Nakon tog nalaza dobili smo dijagnozu Epilepsija i uvedena mu je Keppra 0+0+250 mg. nakon 7 dana 250+0+250 mg (16,6 mg/ kg)
Smatrate li da bi trebalo napraviti još kakve pretrage,možete li mi objasniti EEG nalaz, te jeli potrebna terapija antiepilepticima?On dosta jako reagira na njih(nervozan je,razdražljiv promjenjivog raspoloženja, koncentracija koje se bila malo popravila totalno je nestala)
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru !
Zabrinuta mama

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

24.01.2013. 18:40

EEG označuje epileptogenu aktivnost. Vaše dijete prema svemu sudeći preba antiepileptičku terapiju no nejasno mi je zašto je započeta odmal terapija levarecitamom , a ne uobičajenim antiepiletikom u generaliziranom napadaju djeteta.
Izbor pretrage u epilepsiji je magnetska rezonancija mozga.
Trebate pažljivog neurologa za svoje djete.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

24.01.2013. 18:40

Da EEG je uz kliničku simptomatologiju dijagnostički kriterij epilepsije. Ona može biti sekundarna - dakle posljedica moždanog procesa što zahtjeva učiniti MR mozga s prikazom hipokampalnih struktura, ili je idiopatska - nepoznatog uzroka (za sada) obično genetski vezana.