Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MOLIM POMOOOOOĆ !!!!


Autor Poruka

Rainboow2500

23.12.2012. 22:40

Poštovani, imam 22 godine i prije 2 mjeseca počele su moje muke tj. glavobolja koja nikako da prestane. Bol se javlja u prednjem dijelu glave, tačnije počinje na tjemenu i širi se na čelo. Početak glavobolje je blag, tada još i mogu da trpim, ali nakon od prilike pola sata-sat bolovi su jaki, dobijem i blago povišenu temperaturu. Na trenutke osjetim probadanje, koje bih opisala kao osjećaj da mi neko nešto ''čupa'' iz glave i uvijek me više boli desna strana tjemena. Tako jaka bol traje 2-3 sata i polako se smanjuje do one granice gdje mogu da trpim bolove ( nikada ne prestaje potpuno ). Bolovi su prisutni 24 sata i u toku dana dobijem bar jedan ''napad'' jake glavobolje ( nekada ih zna biti i više ). Prošlu noć sam zbog bolova otišla u hitnu pomoć, gdje sam dobila injekciju voltarena i apaurina. Ni od injekcije me nije potpuno prestalo, ali se bol smanjio. Inače ni jedan lijek protiv bolova ne djeluje ( cafetin, analgin, nalgesin, cofadon... ) i ko zna koliko još lijekova sam probala, plus narodna medicina, ali ništa. Jedno vrijeme sam probala piti lexaurin, u nadi da će me opustiti i da će se bol smanjiti, da bar mogu zaspati, ali nije bilo rezultata. Ja sam bila kod ljekara opće prakse. Kad sam ispričala sve, zaključak je bio da je to od sinusa. Uradim RTG i pokazalo se Rubno zasjenjenje maksilarnih sinusa. Obavila pregled kod ORL spec. koji je pogledao snimak i rekao JA OVDJE NE VIDIM NIŠTA, iako je pisalo da postoji rubno zasjenjenje, šta god to značilo, ali bez obzira što je prema mišljenju spec. ORL snimak sinusa uredu, dobila sam antibiotik citeral i kapsule bronles. Zakazao mi je kontrolu za dvije sedmice. Završila terapiju sa tim lijekovima, ništa mi bolje nije bilo. Na kontroli kažem da moja glavobolja ne prestaje, a on onako u čudu gleda u mene i ne zna šta da mi kaže i gdje da me pošalje. Odustala sam od ORL, sama sam tražila da obavim pregled kod neurologa. Naručena sam i sada čekam. Ne konzumiram alkohol, redovne obroke imam, iako mi je u zadnje vrijeme apetit slabiji zbog bolova. Pod stresom nisam i ne radim nigdje. U hitnoj su mi mjerili pritisak i to je uredu. Pitali takođe za menstrualne cikluse da li su redovni, s tim nikad nisam imala problema. Predložili mi CT glave, što ću naravno i uraditi. Umorna sam od ovih bolova, izbjegavam bilo kakva druženja, jer mi moja glavobolja ne dozvoljava da se opustim ni minute. Provodim vrijeme u miru i tišini, čekajući da se bar jedno jutro probudim i da kažem da me ne boli glava. Sada dok vama pišem, glava me boli, šta god da radim, bol je uvijek tu. MOLILA BIH VAS, ako ikako možete da mi kažete na osnovu napisanog o čemu bi se moglo raditi. Znam da je jako teško ovako, ali vjerujte da ne znam šta više da uradim da se riješim bolova, ne znam kome da se obratim. Niko mi ništa ne govori. Samo se nadam da će pregled kod neurologa proći bolje i da ću konačno dobiti neko objašnjenje i adekvatnu terapiju. Srdačan pozdrav !

Rainboow2500

26.12.2012. 12:35

Evo mene opet sa jednom dopunom. Bila sam na pregledu kod neurologa. Ispitivao je reflekse što je bilo uredu. Kada je nakon toga rekao da hodam pravo po liniji, nisam mogla. Izgledalo je kao da sam u alkoholiziranom stanju. Dobila sam upute da uradim lab. nalaze, EEG, dopler sonografiju krvnih sudova glave i vrata i MRI nurokraniuma. Za preventivu sam dobila Bilobil intense kapsule120 MG. Na nalazu piše Dg. Cephalea. Dysequilibrium. Kontrolni pregled nakon što uradim sve nalaze. Molim vaš odgovor i mišljenje na sve ovo ! Srdačan pozdrav !

Rainboow2500

11.01.2013. 10:25

Molila bih tumačenje EEG nalaza.

- Osnovnu cerebralnu aktivnost čine Alfa talasi umjerenih i nešto viših amplituda frekvence od 9-10c/sek.
- Reakcija zaustavljanja slabije izražena.
- Nema asimetrije.
- U toku snimanja povremena pojava kraćih nizova sastavljenih od viših i strmih talasa.
- Za vrijeme HV i IFS iste promjene.
- EEG nalaz je lakše difuzno dizritmički izmjenjen uz dobar osnovni pristup.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

24.01.2013. 17:40

Glavobolje mogu biti primarne i sekundarne. Sekundarne glavobolje su rijeđe i uzrok im je organsko oštećenje mozga (tumor, cista , bolest krvnih žila i sl. Primarne glavobolje nastaju iz nepoznatog uzroka i karakterizirane su neurovaskularnim poremećajem u kojem važnu ulogu igra serotonin. U razlikovanju glavobolje odlučujuća je dobra anamneza i dobar neurološki pregled. U dobru anamnezu spadaju podaci vrste bolova koje je malo teže razaznati iz Vašeg nalaza. Neurološki status je pretpostavljam iako nemogu to zaključiti sa sigurnošću uredan.
Važno je učiniti MR mozga. Ako je on uredan svakako treba učiniti sedimentaciju i CRP da se isključi arteritis (upala arterija). Ako se to isključi neophodno je započeti terapiju primarne glavobolje;umjetni serotonin - triptani u okolnostima jake pulzirajuće/probadajuću boli, te potom preventivna terapija - propranolol , SSRI , magnezij i dr.

Rainboow2500

24.01.2013. 23:00

Puno vam hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav !