Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


alzheimerova bolest


Autor Poruka

zoran

25.06.2001. 11:22

Majka pet godina boluje od Alzheimerove bolesti. Dovoljno sam informiran o samoj bolesti, i putem literature, Interneta ali ponajviše ,nažalost, iz groznog svakodnevnog suočavanja i vrlo iscrpljujuće borbe s tom bolešću. Sada je mama potpuno ovisna o drugima, otežano pokretna, u jelu, odlasku na wc, i svim ostalim radnjama potpuno ovisna o nama. Sam živim sam s majkom, iako mi pomažu sestra, cura, a ponajviše žena koja mi za radnog vremena čuva majku, no ta me skrb uvelike financijski opterećuje. Budući da sam kao primarni njegovatelj svoje majke na izmaku snaga, lijepo vas molim da me informirate o optimalnoj varijanti institucije koja bi u Hrvataskoj udomila i na najbolji način skrbila o mojoj majci. Spreman sam platiti i privatnu instituciju, no razlog zbog čega se javljam je upravo taj što želim da mi taj izbor institucije olakšaju stručnjaci. Inače, relativno sam upoznat s uglavnom lošim uvjetima postojećih umirovljeničkih domova, kad je u pitanju Alzheimer.

Dr M. Bošnjak Pašić

30.07.2001. 15:32

Iz Vašeg pisma nije jasno u kojem gradu živite. Bez obzira na mjesto boravka nažalost skrb o bolesnicima poput Vaše majke koja boluje od Alzheimerove bolesti nije najbolje organizirana. Uglavnom se obitelji individualno snalaze kako umiju, organizirane ustanove za smještaj takovih bolesnika nema. Takove bolesnike ponekad je moguće ali samo kratkotrajno hospitalizirati u okviru nekog od neuroloških ili psihijatrijskih odjela po našim bolnicama, ali to je indicirano zapravo samo u svrhu dijagnostičke obrade i titriranja terapije. U Zagrebu postoji zadnjih godina nekoliko privatnih institucija koje zbrinjavaju kronične bolesnike, ali niti jedna nije specijalizirana za bolesnike oboljele od Alzheimerove bolesti. Obitelji uglavnom individualno organiziraju smještaj ovisno o financijskim mogućnostima, i o tome koji im se smještaj najviše dopadne.