Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


različite zjenice


Autor Poruka

dada20

14.07.2012. 22:05

Poštovana,
u zadnje vrijeme sam primijetila da mi je ponekad lijeva zjenica veća od desne.Ne uvijek nego kada se šire onda se lijeva više raširi,znam da zvuči glupo ali to primijećujem samo wc-u na ogledalu.Inače kada pogledam drugdje izgledaju mi iste i kada nekoga pitam isto kažu da su jednake.Možda je do svjetla i sjene.Iskreno možda mi je tako oduvijek nisam baš išla za tim prije.Inače sam 10 godina kratkovidna i imala sam malu dioptriju -0.50,ali evo jučer sam bila na pregledu kod oftamologa i malo mi se dioprija povećala i dijagnosticiran mi je blagi astigmatizam na oba oka.I na lijevom oku imam malo veću dioptriju. Zaboravila sam sasvim spomenuti to što ponekad vidim različitost ali pretpostavljam da bi on to mogao i primijetiti tokom pregleda da nešto nije u redu.
Inače imam 20 godina,ne pušim,ne pijem,imam skoliozu pa ponekad osjećam napetost u vratu.I oduvijek imam nizak krvni tlak.Nemam ni neke posebne glavobolje ni vrtoglavice ni ništa tome slično.
Kad sam bila mala dva puta mi je rađen eeg koj je bio u potpunosti uredan.
Mene zanima postoji li kod mene mogućnost krvarenja u mozgu,aneurizme ili nešto tome slično?Ili je ipak to sve samo u mojoj glavi big-smile
Unaprijed hvala na odgovoru!

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

16.07.2012. 14:10

Proširena zjenica naziva se midrijazom odnosno ako je jedna šira od druge naziva se anizokorija. Kontinuirano proširena jedna zjenica s gubitkom reakcije na svjetlo (sužavajnjem na svijetlosnu aplikaciju) može upućivati ne određenu vrstu procesa u području moždanog debla (srednji mozak). To u Vas srećom nije slućaj . Promjene širine zjenica su česte u osoba koje imaju promjene u refrakciji dakle razlike u diopriji dviju zjenica. One se također mjenjaju ovisno o prilivu svjetla, pa je zjenica koja je izložena većem svjetlosnom podražaju normalno uža od one koja je izložena manjem svjetlosnom podražaju.
Nemate razloga za zabrinutost.