Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


APOPLECTAL R N CAPS.


Autor Poruka

Đuro

02.05.2002. 09:40

Poštovana(i)!

25.04.2002. sam pretrpio blaži moždani udar (TIA) s posljedicama.
Prešao sam sve pretrage. Liječnik neurolog mi je prepisao uz Andol 100 i lijek APOPLECTAL R N caps.

U nekoliko ljekarni nisam mogao naći Apoplectal R N niti su mi u njima znali nešto više reći o njemu.

Molim Vas da mi odgovorite kakav je to lijek i koja mu je zadaća u liječenju moje bolesti? Postoji li drugi jednako kvalitetan lijek koji može zamjeniti Apoplectal R N i koji se može kupiti u našim ljekarnama? U čemu je posebnost Apoplectala R N u odnosu na druge slične lijekove kojih vjerojatno ima u našim ljekarnama?

Malo me je stah trošiti taj lijek i kada bih ga mogao nabaviti zato što ga ne prodaju naše ljekarne. Dok mi ne odgovorite neću ga niti pokušati nabaviti, niti trošiti.

Ako je ikako moguće, molim Vas da mi brzo odgovorite!

Unaprijed Vam veliko hvala!

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

02.05.2002. 22:46

Apoplectal je lijek koji sadrži kombinaciju nekoliko aktivnih supstanci, a nije registriran u Hrvatskoj. Od velikog mnoštva lijekova koji su se popisivali i ispitivali u prevenciji moždanog udara i prolaznih ishemijskih napada (tranzitorne ishemijske atake -TIA), svega za nekoliko lijekova postoje sigurni dokazi da su djelotvorni. Od sigurno djelotvornih lijekova u prevenciji moždanog udara acetilsalicilna kiselina (Andol, Aspirin) najduže se primijenjuje. Uz uzimanje lijekova svakako biste trebali liječiti i prateće bolesti kao što su visok tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, srčane oblesti, te ukloniti i eventualne druge faktore rizika za nastanak moždanog udara: pušenje, nezdrava prehrana, prekomjerna tjelesna težina i tjelesna neaktivnost. Preporučljivo bi bilo da se savjetujete sa svojim liječnikom o načinima kako da uklonite ili smanjite navedene faktore rizika za nastanak moždanog udara. Više o moždanom udaru možete pročitati u članku na ovim stranicama.