Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


atrofija


Autor Poruka

radimlja

26.12.2012. 19:00

Mom ocu je ustanovljena atrofija mozga ,najgore od svega toga sto on trenurno nemoze da jede nista jer mu se hrana vraca iz grla i odmah se zakaslje.Strasno je iznemogo i samo lezi vec duze vremena ,tesko govori i odavno je vec poceo da prica nepovezano.Stalno je na pretragama kod ljekara i oni su uradili sto su mogli ,zadnji ljekar je rekao da mu atrofija utice na gubljenje zelje za jelom.Preporucuje se infuzija ali on je tako slab da se boji igala islicno
Sta vi mislite postoji li pomoc da bi poceo da jede i sta se koristi u lijecenju atrofije?
Hvala vam unaprijed

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

24.01.2013. 18:40

Atrofija mozga je jako upitna dijagnoza koja nema veće značenje bez kliničkoi simptoma. Ako Vaš otac pokazuje promjene intelektualnih osobitosti (pamćenje, orjentiranost u vremenu i prostoru, snalaženje, vidna memorija id.) već neko vrijeme tada ona može biti znak demencije. I pri tome nije svejedno kakvi su simptomi takve intelektualne promjene - da li su to promjene ponašanja i osobnosti, verbalne limitiranosti kao što se to viđa u frontotemporalnoj demenciji kod čega su i atrofične promjene pretežno u čeonom i sljepoočnom režnju.; ili su dominantne smetnje pamćenja kao što je to u Alzheimerovoj demenciji kod čega su najizraženije atrofične promjene u hipokampalnim regijama.
Ako su tegobe Vašeg oca nastale naglo i traju kraće vrijeme tada je potrebno tražiti drugi uzrok tog stanja kao što je poremećaj u funkcioniranju štitne žlijezde, nedostatku vitamina B 12 (način prehrane , gastrointestinalne tegobe), ili manjak vitamina B1 (ako je otac sklon alkoholu) , bolesti drugih organskih sustava npr jetre ( pretrage amonijaka u serumu) bubrežne funkcije i dr. Otac treba pažljiv neurološki pregled da bi se isključenjem diferencijalno dijagnostičkih mogućnosti odredila prava dijagnoza i omogučilo adekvatno liječenje.