Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Česta vrtoglavica


Autor Poruka

lelica jeca

02.08.2012. 11:55

Ustanovljena mi je dijagnoza epilepsija, prije godinu i po dana, pijem lamiktal od po 100mg x 2 dnevno, ujutru i naveče, ksalol po potrebi.
Nikada nisam imala napad tipa, ugriz za jezik, pjena, nesvejsnost i sl. Moji simptomi su sledeći: vrtoglavice (u vidu nestabilnosti, ljuljanja, propadanja, pomijeranja stvari, do vrtoglavice-ringišpil), jaki bolovi glave, grčenje ruku-šaka, grčenje lica, otežan govor, i nagli nekontrolisani pokreti glave i ruku. Naravno, nekada u jačoj, nekada u blažoj mjeri. Ali, te vrtoglavice imam svakodnevno, zbog kojih dobijem napade panike i samo mi bude još gore.
Išla sam na sve moguće preglede, snimanja, i opet ništa. Šta mi je činiti?
Pozdrav

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

07.08.2012. 18:10

Pa ovakvi multipli simptomi su rijetko uzrokovani epilepsijom, iako u Vašem opisu ima elemenata koji mogu epileptogene naravi. Da li ste učinili EEG snimanje i da li je ono pokazalo epileptogenu aktivnost ?.
Vrtoglavice koje opisujete su također vrlo upitan simptom u kojem je važno razlučiti da li su one rotacijske kao da se vrtite na vrtuljku ili imaju karakter podizanja ili spuštanja tijela ili se naprosto radi o osjećaju ljuljanja, omaglice i straha od nesvjestice. Ovo posljednje nije vrtoglavica u užem, medicinskom smislu riječi i može biti različitog uzroka ali vrlo se često radi o biokemijskom , serotonergičkom poremećaju koji se ne liječi natiepilepticima. Nije isključeno da se u Vas radi o različitim uzrocima tegoba no ako Vam relativno visoka doza Lamictala ne pomaže smatram da se mora promijeniti lijek odnosno odrediti prava dijagnoza i adekvatno liječenje.