Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


disautonomija


Autor Poruka

Purger

01.06.2001. 18:06

Za pocetak mislim da ovo pitanje vise spada pod neurologiju ali posto takve sobe nema, onda cu pisati ovdje.

Imam 19 godina. U 1. mjesecu otisao sam kod specijalista-neurologa zbog slijedecih simptoma: osjecaj jakog pritiska u glavi bez bolova, blage vrtoglavice, dekoncentriranost. Nakon pregleda (MR, EMG...) dijagnosticirana mi je Dysautonomia. Dobio sam injekciju (ne znam kojeg lijeka) koja je smirila simptome ali oni su se nakon nekog vremena vratili. Nakon toga dobio sam i 2. injekciju koja je imala vrlo slab ucinak pa mi je doktorica prepisala Seropram (antidepresiv). Uzimao sam ga mjesec dana i simptomi su gotovo nestali, jos se ponekad znaju javiti ali u puno blazem obliku.

Htio bih znati nesto vise o Dysautonomiji, zasto dolazi do nje, kakav je to ustvari poremecaj. Da li je moguce da je nastala zbog ecstasya kojeg povremeno konzumiram?

Dr M. Bošnjak Pašić

26.09.2001. 22:04

Disautonomija je poremećaj koji se javlja u djece i odraslih. Uzrok ovog stanja nije poznat, u pojedinim slučajevima je povezivan sa prethodno preboljelom infekcijom. U najvećem broju slučajeva najizraženiji simptomi su umor, klonulost, ortostatska hipotenzija (nagli pad krvnog tlaka prilikom ustajanja što se manifestira omaglicama, a ponekad i kratkotrajnom nesvjesticom), posljedice poremećenih refleksnih odgovora kože – crvenilo lica i intolerancija topline. Ponekad se javljaju bolovi u trbuhu s mučninom i povraćanjem, trnci u rukama i nogama. Rjeđe su prisutni poremećaji mokrenja, stolice i potencije. Kao što je i u Vašem slučaju, nalazi većine pretraga su uredni. Kod najvećeg broja bolesnika simptomi se spontano povlače u roku od nekoliko mjeseci. Sa sigurnošću ne mogu reći je li povremena konzumacija ectasyja uzrok, ali kao tvar koja djeluje na živčani sustav sigurno pojačava i prolongira simptome ovog poremećaja. Preporučam Vam da potpuno prestanete koristiti ecstasy. Najvažnije od svega je da je Vama na primjenjenu terapiju bolje, tj. simptomi koje navodite su nestali ili se javljaju u vrlo blagom obliku. Stoga bih Vam preporučila nastaviti s navedenom terapijom (upotreba antidepresiva) i dalje kontinuirano praćenje i kontrole nadležnih liječnika.