Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nizak tlak


Autor Poruka

Iva

07.08.2001. 22:38

Poštovani doktore da li bi mi mogli reći nešto o niskom tlaku , zašto on nasstaje(pravilno se hranim,zasoljena hrana puno tekućine), ali i dalje osijećam slabost i tlak ti varira od 95-65, 105-56, 100-70 i tako dalje rijetko je u granicama normale, tako da zbog vegetativne podražljivosti uzimam i neke lage antidepresive jer mi se vrti u glavi ,teško hodam,tj bole me ušasno ruke i noge(26 godin sam stara), zanosi mi se tijelo mi magli mi se pred očima.Neurolog mi je prepisao blagu sedativu, Ditamin(od kojeg imam malo koristi jer mi tlak malo se popravi a onda naglo oped padne), Stugeron..
Svi nalazi su u redu EEG, srce u granicama normale, krv u granicama normale , jedino što moram napraviti još kolor dopler vratnih šila(da li bi mi htijeli malo pojasniti kakva je to pretraga), rengen vratne kralježnice jer mi se javlja jaka ol u vratu i ramenima.

Dr. Marija Bošnjak-Pašić

09.10.2001. 17:14

Arterijska hipotenzija (odnosno sniženje krvnog tlaka), više je simptom nego bolest. Ovisi o simptomima i reakciji na promjenu položaja tijela. Tako se vrlo niske vrijednosti krvnog tlaka mogu dorbo podnositi u ležečem položaju. Uzroci mogu biti različiti; 1. hipovolemija tj. smanjenje količine tekućine u organizmu zbog npr. krvarenja, povraćanja, proljeva, zatim 2. poremećaj normalnih refleksnih mehanizama održavanja krvnog tlaka zbog npr. bolesti autonomnog živčanog sustava, uzimanja različitih lijekova, 3. smanjenja minutnog volumena srca kod srčanog infarkta. Ovisno o uzroku liječenje je različito. U Vašem slučaju, kako je to trajnije stanje najvjerojatnije se radi o disfunkciji autonomnog živčanog sustava (koji nije pod utjecajem naše volje). U tim slučajevima postavljanje u ležeći položaj ili povećanje volumena tekućine u organizmu uzimanjem veće količine tekućine i soli, izbjegavanje naglih pokreta ili ustajanja, nošenje elastičnih čarapa ili upotreba medikamenata kombinirano mogu dati povoljne rezultate. Svakako učinite i predloženu obradu kako bi se eventualno dodatno nekim lijekovima Vaše stanje popravilo.
Kolor dopler vratnih žila je ultrazvučna, neinvazivna (dakle nije štetna niti bolna) pretraga cirkulacije krvnih žila koje opskrbljuju mozak krvlju sprijeda ili straga.