Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dugogodišnje vrtoglavice i gubitak ravnoteže


Autor Poruka

elena555

25.03.2008. 11:55

Poštovani,

Moja mama (1954.) već više od deset godina pati od jakih vrtoglavica koje NE karakterizira zamućenje ili ˝zamračenje˝ vida, nego gubitak ravnoteže. Sve to često bude popraćeno, kako mama to opisuje, ˝udarima u glavu˝ koje karakterizira svojevrsni pritisak u glavi. Ponekad joj trne desna ili lijeva šaka, dlanovi ili stopala su joj hladna. Kao da ima neke groznice-tresavice. To redovito poprati visoki tlak i lupanje srca. Mama je bila i kod psihologa/psihijatra jer je zbog nesamostalnosti postala depresivna te hipersenzibilna pa koristi tablete za smirenje o kojima je zadnjih 5 godina postala gotovo ovisna, jer se bez njih boji izlaziti na cestu zbog straha od zanašanja. Posljednje 2-3 godine počela je u zimi povremeno osjećati bolove u butinama. Otkad su joj se vrtoglavice počele događati, mama je napravila poveći broj specijalističkih pretraga, od CT-a mozga (2006. godine), snimanja vratne kralješnice (manje promjene na vratnim kralješcima), testiranja centra za ravnotežu u uhu, fizikalne terapije, koronarografija (40-postotno zakrčenje jedne koronarne arterije), ˝snimanje vratnih arterija˝, endokrinološke pretrage, ginekološke (zbog menopauze/klimakterija)... (ispričavam se zbog laičkog opisa pretraga i dijagnostičkih postupaka). Međutim, specijalisti su zaključili da bez obzira na uočene probleme nijedan od njih ne bi smio izazivati tako teške vrtoglavice i pritiske u glavi. Njena doktorica opće prakse joj je rekla da više ne zna kamo bi ju poslala na pregled i da joj je sve to najvjerojatnije ˝od živaca˝. Iako mama priznaje da živi u strahu kad će je srušiti i sa živcima je postala ˝tanka˝, njeno psihičko stanje nije bio izvor, nego posljedica vrtoglavica, kako joj je psihijatar i rekao. Što učiniti u situaciji kad doktor opće prakse više nema ideja kamo uputiti pacijenta na pregled, a vrtoglavice ne prestaju s intenzitetom?

Molim Vas za savjet, iako ne znam da li sam pitanje postavila na pravom podforumu, ali počinjem umišljati da mama ima neke simptome multiple skleroze i jako se bojim.

Lijepi pozdrav,

Irina

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

03.06.2008. 20:00

Poštovana,
smetnje koje ima Vaša majka vrlo su česte s obzirom na današnji način života. Osim dobi i nalaza niste naveli druge anamnestičke podatke o Vašoj majci koji mogu pridonositi njenim smetnjama. Savjetujem Vam da se obrati i fizijatru koji će joj preporučiti određenje vježbe koje treba svakodnevno izvoditi kako bi se ojačali mišići na vratu. Osim toga, treba izbjegavati nagle kretnje vratom, paziti na tjelesnu težinu, redovitu prehranu i odmor. Savjetujem Vam da se sa svim ovim nalazima Vaša majka javi na nurološki pregled.