Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MR mozga


Autor Poruka

HAPPY

12.03.2008. 19:35

Poštovani!

molila bi da mi pojasnite nalaz Mr mozga:
Na seriji sagitalnih,koronarnih i transverzalnih MR presjeka kroz područje mozga vidi se u fratentorijalnom području uredno položene,urednokonfigurirane cerebelarne hemisfere koje sufiziološkog intenziteta signala. Četvrta moždana klijetka primjerene veličine, u mediosagitalnoj liniji. Cisternalni prostori na bazi mozga uredni.
Selarna regija,supraselarno područje,kavernozni sinusi kao i oba n.statoakustikusa ne pokazuju patomorfoloških promjena.Supratentorijalno su uredno položene cerebralne hemisfere.Obje lateralne klijetke simetrične,medioponirane.Treća moždana klijetka medioponirana.Odnos sive i bijele moždane supstancije uredan.
OBOSTRANO ,IZRAŽENIJE LIJEVO UZ STRAŽNJI KRAKA CELLA MEDIAE VIDI SE LEZIJE BIJELE TVARI MOZGA HIPERINTENZITETA SIGNALA U T2 I FLAIR MJERNOJ SLICI,DISKRETNOG HIPOINTENZITETA SIGNALA U T1 MJERNOJ SLICI.LEZIJA DIF.DG.ODGOVARA LEZIJI STARIJEG DATUMA A U MISLU LEUKOMALACIJE.
DRUGIH LEZIJA SE NE DIFERENCIRA.

Ovo je nalaz od dijeteta koje ima 2 godine i usporen razvoj govora (ništa ne govori). Rođen je na vrijeme ali u 7 mj.mi je skoćio tlak i morala sam mirovati zadnja dva mjeseca i pila sam Ormidol i Pre par.Molila bi vas da mi pojasnite nalaz bila sam u njegovog neuropedijatra ali ona mi jednostavno ništa nije rekla.
Njegov nalaz Uz mozga: Interhemisferička pukotina medioponirana, blago proširena. Lateralne klijetke simetrične, medioponirane. Blaže širih frontalnih rogova. VI obostrano 22 mm. Treča i četvrta komora uredne. Ehogenost bijele tvari uredna. Bazalni gangliji naglašene vaskulature.
Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru!

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

20.03.2008. 15:05

Poštovana,
Nalaze pretraga kao što je magnetska rezonanca uvijek treba interpretirati zajedno s kliničkom slikom bolesnika, u Vašem slučaju, djeteta. S obzirom da je mozak djeteta još u razvojnoj fazi, analiza i interpretacija nalaza se značajno razlikuju kod djece i odraslih. Stoga Vam savjetujem da pnovno dogovorite pregled kod pedijatra i zamolite da Vam pojasni nalaz.