Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Epi i prognoza


Autor Poruka

Jasenka

05.12.2001. 00:49

Student 23 god. Kao djecak pod Phemitonom zbog atipicnih febril. konvulzija do 1993. Otada EEG u granicama normale. Bez th. vrlo dobar i odlican ucenik bez neuroloških smetnji. Prva god. studija vrlo dobar student. Tijekom 2. godine uz studij i radio i dosta vremena bio za kompjutorom. Ponekad gubitak koncentracije, pomalo nervozan, pao godinu. Ponovno upisao. Unazad godinu dana 2. kratkotrajne nesvjestice pripisivane umoru. Ove god. na ispitu "ostao bez teksta" i malo dezorijentiran, ispit pao. Sada nalaz EEG-a difuzno paroksizmalno dizritmicki promjenjen s fokusom lijevo FT. CT mozga - nalaz uredan. VEP nalaz: desno uredan, lijevo neuronalna lezija ukrižnih vlakana l. oka. Sada pod Diprozinom. Molim da li je dogadaj na ispitu bio ataka? Kakva je veza izmedu nalaza VEP-a i EEG-a? Ima li smisla dalje studirati? Želja postoji. Hvala na odgovoru.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

07.12.2001. 18:42

Prema Vašem opisu moguće je da je epizoda koju opisujete bila neka vrsta napada, a to je vjerovatno smatrao i Vaš liječnik jer Vam je promijenio lijek. Elektroencefalogran (EEG) je zapis električke aktivnosti mozga koja se registrira elektrodama na skalpu, a vidni evocirani potencijali (VEP) su kompjutorski obrađene promjene elektične aktivnosti vidnog polja kore velikog mozga tijekom vidnih stimulacija koje se registriraju elektrodama postavljenim na skalp iznad zatiljnog režnja. Uz adekvatnu terapiju i redovne kontrole kod nadležnog liječnika ne bi trebalo biti razloga da prekinete studiranje (ako to želite kao što navodite).