Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Epilepsija?


Autor Poruka

dealuiv

01.10.2012. 16:05

Poštovana,
od siječnja ove godine imam zdravstvenih problema, ali još mi nije sa sigurnošću postavljena dijagnoza. Imam 24 godine. Započelo je sa nekontroliranim trzajima lijevog obraza, nakon toga su mi uradili neurološke pretrage:
CT- uredan
MR-uredan
EEg- žarište lijevo
nalaz likvora- uredan.
Za vrijeme hospitalizacije u Splitu (kraj siječnja) započeli su trzaji desne ruke. Uskoro su se počeli javljati i trzaji lijeve ruke pa potom desne noge. I dan danas kada mi započnu trzaji idu tim redoslijedom. U drugom mjesecu sam bila na pretragama u Zagrebu gdje su od nalaza izdvojili:
radikulopatija L4 obostrano
EEG nalaz paroksizmalno dizritmično promijenjen i pokazuje specifične epileptogene elemente zbog čega se uvodi indicirana terapija.
SSEP n.medianusa je produljenih latencija kasnih komponenti evociranog odgovora, uz uredne latencije ranih komponenti, obostrano. nalaz govori u prilog disfunkcije prijenosa somatosenzornog stimulusa u razini talamusa i somatosenzornog korteksa obostrano.
"mišljenja smo da se kod pacijentice radi o epileptičkim napadajima koji će odgovarati parcijalnoj kompleksnoj epilepsiji.
Terapija: Lamal 3x50 mg, 2xneurobion i 2x omega3.
Bila sam na kontroli u 6.mjesec i nalaz eeg je bio isti kao u drugi mjesec (žarište na cijelom m)
Još uvijek se ti napadi ponavljaju s tim da su se ponovno počeli javljati i trzaji obraza te "kočenja" čeljusti. Pri tome sam potpuno pri svijesti.

Zanima me Vaše mišljenje, odgovara li postavljena dijagnoza te terapija kada se to ponavlja a sada i pogoršava? također me zanima i trudnoća jer planiram drugo dijete.
Unaprijed Vam zahvaljujem i bilo bi mi drago kad biste uspjeli odgovoriti, puno sam se raspisala jer znam da Vam ne koriste nepotpune informacije!
Srdačan pozdrav, Andrea

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

04.10.2012. 22:25

Nije lako dati odgovor na Vaše pitanje zbog dosta dijelom nekarakterističnih simptoma za žarišnu epilepsiju. Nekontrolirani trzajevi pri punoj svijesti više upućuju na parcijalnu epileptičku manifestaciju nego na kompleksni parcijalni sindrom.. Zahvaćanje ruke i noge iste strane tijela označavalo bi kortikalno oštećenje na suprotnoj hemisferi mozga. Zahvaćanje kontralateralnih ekstremiteta uz punu svijest kao što se to javlja u Vas, pojava novih elemenata uz Lamal čak 3x dnevno što nije uobičajena primjena je sasvim atipična. Na temelju Vaših simptoma nisam sigurna da se radi o epileptogenim manifestacijama. Trebate vrlo pažljiv neurološki pregled koji će uz pomno uzetu anamnezu omogući pravilnu dijagnozu i liječenje.